unnamed.png
promo Kolarac

promo Kolarac

Muzički program

SVETSKA PREMIJERA NA KOLARCU: Koncert „Kad bi Šopen govorio“

30.06.2024.

SVETSKA PREMIJERA NA KOLARCU: Koncert „Kad bi Šopen govorio“
Veličina Slova

Svetski priznati litvansko-ruski pijanista Lukas Geniušas, laureat Šopenovog takmičenja, i belgijski pijanista poreklom sa naših prostora Kosta Jakić zajedno na premijernom koncertu 31. oktobra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Gde se održava

Velika dvorana kolarčeve zadužbine


Koncert „Kada bi Šopen govorio”, koji se održava u okviru ciklusa „Kolarac tvoj svet muzike“, spaja klasičnu muziku i novi žanr „pijanista koji govori“.

Na programu su dela Frederika Šopena, Franca Lista i Frederika Rževskog.

Rusko-litvanski pijanista Lukas Geniušas čvrsto se etablirao kao jedan od najuzbudljivijih i najistaknutijih umetnika svoje generacije. Hvaljen zbog svoje "briljantnosti i zrelosti", nastupao je u najprestižnijim dvorana širom sveta i sa najeminentnijim orkestrima. Rođen je u muzičkoj porodici koja je imala veliku ulogu u njegovom umetničkom razvoju, a posebno velike zasluge ima njegova baka Vera Gornostajeva, istaknuti predavač i profesor na Moskovskom konzervatorijumu.

Klavir je počeo da svira sa pet godina, brzo je postao laureat nekoliko velikih takmičenja. Jedna od najznačajnijih nagrada je srebrna medalja na 15. takmičenju Čajkovski u Moskvi 2015. godine.

Nastupao je sa brojnim orkestrima i na prestižnim festivalima širom sveta.

Kosta Jakić je belgijski pijanista i dirigent poreklom sa naših prostora, koji je diplomirao na Kraljevskom konzervatorijumu u Antverpenu, odsek za klasični klavir.

Svoj odnos prema muzici i prema svetu gradi na specifičan način, daleko od uobičajenih muzičkih takmičenja i solističkih koncerata. Istražujući mesto klasične i eksperimentalne muzike u današnjem svetu, svoje istraživanje zasniva na analizi mesta muzike u uslovima pritvora, determinizma i ograničenja.

Nastupao je u najvećem litvanskom zatvoru sa organizacijom „Pogled u zvezde" i na mestima koncentracionih logora iz Drugog svetskog rata.

Kosta trenutno studira medicinu na Slobodnom univerzitetu u Briselu i potpredsednik je Belgijskog lekarskog simfonijskog orkestra koji je inicirao.  

Koncert u Beogradu je prvi u nizu planiranih koncerata na svetskoj turneji ova dva muzičara.

Dan nakon koncerta, 1. novembra od 14 do 18 časova u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine biće organizovana otvorena radionica koja će svim zainteresovanim omogućiti da od Lukasa i Koste čuju deo njihovog istraživanja o povezanosti klasične muzike sa nedavnim otkrićem Rževskog, kao i o nužnosti eksperimentisanja u muzici.

Ulaznice za koncert 31. oktobra u prodaji su na biletarnici i onlajn.

Podeli vest