BJF 2024..jpg
promo Dom omladine Beograd

promo Dom omladine Beograd

Muzički program

40. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: Na otvaranju američka diva Sesil Mekloren Salvant

11.07.2024.

40. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: Na otvaranju američka diva Sesil Mekloren Salvant
Veličina Slova

Beogradski džez festival, 40 po redu biće održan pod pokroviteljstvom grada Beograda, u Domu omladine od 24. oktobra do 28. oktobra.

Gde se održava

Dom omladine Beograda


Kada se održava

24. oktobar do 28. oktobar


Beogradski džez festival, naša najstarija i međunarodno najistaknutija džez manifestacija, ove godine slavi 40. rođendan.

Ovaj redak jubilej, čak i u svetskim okvirima, poklapa se sa proslavom još tri značajne godišnjice. Dom omladine Beograda, institucija koja je pokrenula i organizovala sva izdanja festivala, slavi 60 godina postojanja.

Ovo će biti 20. izdanje u novijoj istoriji manifestacije, koja je posle 15 godina pauze pokrenuta 2005. godine, a 10. put će se održati Srpski Showcase, predstavljajući najbolje od mladih snaga viđeno na festivalu počev od 2015. godine, kada je ovaj program, kojim festival promoviše srpske džez umetnike, ustanovljen.

Četiri jubileja obeležiće slavljenički program manifestacije, koncipiran ambiciozno i u nešto drugačijem formatu, ali zadržavajući osnovne umetničke karakteristike koje su festival postavile na svetsku džez mapu i preporučile za članstvo u uglednoj Evropskoj džez mreži, kao jedinog iz Srbije.

Ove godine čak dve večeri Beogradskog džez festivala biće održane u MTS dvorani – svečano otvaranje i zatvaranje manifestacije, sa reprezentativnim programom za ljubitelje džeza i kvalitetne muzike uopšte.

Cécile McLorin Salvant- photo Karolis Kaminskas.jpg
promo Dom omladine Beograd

Na otvaranju 24. oktobra u MTS dvorani, premijerno u Beogradu nastupiće vodeća svetska džez pevačica današnjice, američka diva Sesil Mekloren Salvant.

Sesil je dobitnica tri uzastopna Gremija za najbolji vokalni džez album, a još šest puta je bila nominovana za ovu najvažniju nagradu američke džez industrije. U njenom repertoaru se spajaju vodvilj, bluz, teatar, džez, barok, pop-rok i folklor. Neumorno istražuje američke i evropske muzičke riznice, otkrivajući bisere među retko izvođenim i zaboravljenim pesmama, ali je i nadahnuta autorka originalne, ponekad vrlo eklektične muzike. Razvila je veliku strast prema pripovedanju, ne štedeći da svaki stih okupa najdubljim emocijama. Obožava pesme sa jakim narativima, snažne dinamike i neočekivanih obrta, ispunjene humorom.

Buena Vista All Stars - foto PROMO.jpg
promo Dom omladine Beograd

Finalni koncert, na zatvaranju 40. Beogradskog džez festivala 28. oktobra  izvešće „Buena Vista All Stars", sa programom „ONE NIGHT IN HAVANA“. U orkestru su zvezde današnje generacije kubanskih muzičara.

Ova grupa vodi publiku na uzbudljivo muzičko putovanje do Kube, predstavljajući zvuke, istoriju i kulturnu tradiciju najvećeg karipskog ostrva, stvarajući nezaboravno muzičko i vizuelno iskustvo na koje svim čulima reagujemo.

Program u Domu omladine Beograda u osnovi je zamišljen kao evociranje uspomena na naznačajnije momente u istoriji manifestacije od njenog obnavljanja 2005. godine.

Podeli vest