Bebe Mladenovac.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Sportski program

POČELE PRIPREME ZA TRČANJE NA DUGE STAZE: Beogradski maraton osnovao Trkački klub „Belgrade Marathon Runners”

06.03.2023.

POČELE PRIPREME ZA TRČANJE NA DUGE STAZE: Beogradski maraton osnovao Trkački klub „Belgrade Marathon Runners”
Veličina Slova

Prvi javni trening novoosnovanog Trkačkog kluba Beogradskog maratona „Belgrade Marathon Runners” održan je danas na Adi Ciganliji, saopšteno je iz „Beogradskog maratona”.

Gde se održava

Ada Ciganlija


U sklopu priprema za 36. Beogradski maraton, koji će se održati 23. aprila 2023. godine, osnivanje trkačkog kluba je dobar povod i motivacija svih rekreativaca da na vreme krenu sa pripremama za jedan ovakav podvig. Svi koji bi želeli da se oprobaju u trčanju maratona, sada imaju priliku da se pripreme sa timom iskusnih trenera koji će voditi treninge tri puta nedeljno na Adi Ciganliji.
Povodom osnivanja kluba održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili sekretar za sport i omladinu Grada Beograda Nikola Penić, direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš, kao i trener novoosnovanog trkačkog kluba i naš proslavljeni maratonac Velimir Bojović.
Sekretar za sport i omladinu Nikola Penić istakao je koliko je važno osnivanje trkačkog kluba koji je posvećen sve većem broju rekreativaca i njihovim pravilnim pripremama za trčanje dugih pruga.
– Kao bivši atletičar, moram da istaknem kako mi je drago što će Beograd dobiti još jedan rekreativni trkački klub, a posebno je zadovoljstvo što će taj klub biti vezan za jednu od najznačajnijih manifestacija kada je sport u pitanju, a to je Beogradski maraton. Današnji događaj je samo uvod u ono što nas čeka u trećoj nedelji aprila. S tim u vezi trkačima želim „lake noge”, a organizatorima uspešnu organizaciju 36. Beogradskog maratona – poručio je Penić.
Direktor „Beogradskog maratona” je rekao da je ideja za osnivanje trkačkog kluba proistekla iz želje da se sugrađanima ponudi mogućnost da se pripreme za trčanje dugih pruga i događaje koje organizuju, jer im je na prvom mestu zdravo bavljenje fizičkom aktivnošću.
– To znači da kada izađete da trčite maraton, znate da je iza vas nekoliko meseci priprema za ovaj izuzetan napor – istakao je tom prilikom Darko Habuš.
On je dodao da „Beogradski maraton” paralelno stavlja fokus na promociju zdravog i aktivnog načina života, jer se zna da motivacija igra značajnu ulogu u povećanju broja rekreativaca u poslednjim decenijama.
– Aktivnost posledično utiče na njihovo bolje fizičko i mentalno zdravlje, kao i kvalitetniji način života, što sveobuhvatno doprinosi boljem stanju javnog zdravlja u zemlji – naveo je Habuš.
Treninge novoosnovanog kluba će voditi tim trenera i to dugogodišnji atletski reprezentativac Srbije, proslavljeni dugoprugaš i maratonac Velimir Bojović, atletičarka Slađana Stamenković, jedna od najboljih dugoprugašica mlađe generacije u Srbiji, kao i maratonac Filip Stanković, koji u svojoj trkačkoj karijeri ima preko 50 istrčanih polumaratona i maratona.
Velimir Bojović je rekao da je pred njega stavljen veoma izazovan zadatak da u narednih sedam nedelja pripremi one koji će možda podeliti svoje prve trkačke korake sa njim kako bi istrčali svoj prvi maraton.
– Veoma se radujem ovako velikom broju trkača na današnjem treningu i nadam se da će ih iz treninga u trening biti još više – rekao je Velimir Bojović, glavni trener novoosnovanog kluba.
U susret 36. Beogradskom maratonu, treninzi će se u narednih sedam nedelja održavati tri puta nedeljno na Adi Ciganliji, kod prvog lokala sa Makiške strane. Termini održavanja treninga su utorkom i četvrtkom od 18 časova, a subotom od 10 časova. Treninzi će tokom marta biti otvoreni i besplatni za građanstvo. Više informacija može se pronaći na nekoj od stranica „Belgrade Marathon Runners” na društvenim mrežama.

Podeli vest