shutterstock_776440840 (1).jpg
shutterstock

shutterstock

Sportski program

PRVI PUT U ISTORIJI BEOGRADSKOG MARATONA UNAPRED ĆE BITI ISPUNJENA KVOTA UČESNIKA: Nadmašen rekord po broju prijavljenih za najmasovniju sportsku manifestaciju

19.04.2024.

PRVI PUT U ISTORIJI BEOGRADSKOG MARATONA UNAPRED ĆE BITI ISPUNJENA KVOTA UČESNIKA: Nadmašen rekord po broju prijavljenih za najmasovniju sportsku manifestaciju
Veličina Slova

Za najmasovniju međunarodnu sportsku manifestaciju u našoj zemlji, kao i događaj sa statusom od posebnog značaja za grad Beograd i najvišeg nacionalnog interesa za Republiku Srbiju, već sada sa sigurnošću može da se kaže da će ove godine oboriti rekorde po mnogim parametrima, ali i dodatno unaprediti brojne organizacione segmente.

Kada se održava

28. april


Prema rečima organizatora, već sada je nadmašen rekord po broju učesnika, s obzirom na to da je prijavljeno više od 11.500 trkača.

– Plan je da uskoro zatvorimo prijave, čime bismo broj učesnika zaokružili na ukupno 12 hiljada. Prvi put u istoriji Beogradskog maratona unapred će biti ispunjena kvota učesnika, a imaćemo povećanje broja trkača za čak 20 odsto. Veoma nas raduje da za sve naše trke vlada sve veće interesovanje. To je potvrda da trkačkoj zajednici u čitavom regionu na stazama pružamo jedinstveni doživljaj – objasnio je direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš.

On je naveo da se nada da bi 28. aprila mogao da bude oboren rekord Beogradskog maratona.

– Na ulicama Beograda očekuje se veliki okršaj takmičara iz Kenije i Etiopije i svi se nadamo da bi 28. aprila mogao da bude oboren rekord Beogradskog maratona, koji je postavljen još 2006. godine. Među prijavljenim atletičarima su trkači koji su sposobni da trku na 42 kilometra završe u vremenu dva sata i sedam minuta – rekao je Habuš i naglasio da će među učesnicima biti i najbolji maratonci iz Srbije i regiona, s obzirom na to da će ove godine trka na 42 kilometra ujedno biti državno prvenstvo i Šampionat Balkana u maratonu.

On je najavio da će već od samog starta trka biti primetne novine u organizaciji.

– Start za sve trke biće razdvojen. Početak maratonske trke zakazan je za osam časova, polumaratonci će startovati u 9.30 časova, a trka na 10 kilometara počeće u 11 časova. „Trka zadovoljstva” startovaće u 13 časova. To je, iz više razloga, učinjeno po ugledu na velike svetske maratone. Pre svega zbog povećanog broja učesnika, kako bismo rasteretili ne samo startnu liniju već i okrepne stanice, čime ćemo u velikoj meri elitne trke učiniti efikasnijim i sa organizacione strane omogućiti sve uslove za obaranje rekorda staze – rekao je Habuš.

Prvi čovek „Beogradskog maratona” najavio je i dolazak uglednih gostiju iz sveta trčanja koji će biti učesnici Sportskog foruma koji će se drugu godinu uzastopno održati u sklopu Beogradskog maratona. Novina je i da će se celokupni muzičko-zabavni program za sve posetioce i učesnike ove godine održati na Trgu republike.

Takođe, Habuš je posebno naglasio da je Beogradski maraton još više posvećen društvenoj odgovornosti.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest