penjanje
shutterstock

shutterstock

Sportski program

VEŠTAČKA STENA I SPORTSKO PENJANJE: Na raspolaganju sportistima i građanima u sklopu Prvog Nacionalnog trening centra

23.04.2024.

VEŠTAČKA STENA I SPORTSKO PENJANJE: Na raspolaganju sportistima i građanima u sklopu Prvog Nacionalnog trening centra
Veličina Slova

U sklopu Prvog Nacionalnog trening centra Zavoda za sport i medicinu sporta RS, na usluzi sportistima i građanstvu su veštačke stene za sportsko penjanje.

Gde se održava

Kneza Višeslava 72


Kada se održava

31. jul


Stene mogu da koriste sportisti i rekreativci, a mogu se koristiti i za velika takmičenja uključujući i međunarodna. Napravljena i idealna za priprema sportista iz naše zemlje i inostranstva.

Kompleks je izgradio Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, uz finansijsku pomoć Ministarstva omladine i sporta RS i Vlade RS.

Kompleks je izgrađen po standardima Međunarodne penjačke federacije (IFSC) i ispunjava uslove za sve tri discipline sportskog penjanja. Sportsko penjanje na veštačkoj steni je novi olimpijski sport, koji stiče sve veću popularnost širom sveta, a Srbija se može pohvaliti jedinstvenim kompleksom za promociju tog sporta u regionu. Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, sportsko penjanje uvršteno je, po prvi put, u zvaničan program takmičenja.

Ova aktivnost namenjena je treninzima dece svih uzrasta, sa ciljem postizanja izuzetnih rezultata u motoričkom razvoju. Penjanje na steni kombinuje snagu, izdržljivost i koordinaciju što podstiče razvoj i jačanje kompletnog lokomotornog sistema kod dece. Treninzi se izvode uz sve mere zaštite, kao i uz prisustvo profesionalnog instruktora, a različite discipline penjanja, prilagođene svakom nivou, učiniće svaki trening dinamičnim i uzbudljivim iskustvom. Roditelji su dobrodošli, takođe.

Rekreativnim korisnicima, odnosno početnicima je dozvoljeno penjanje uz potpisanu saglasnost o odgovornosti i uz nadzor instruktora. Uslovi za samostalno korišćenje težinske stene su minimum potvrda o završenom kursu za korišćenje opreme ili neko drugo adekvatno zvanje u okviru Planinarskog/Penjačkog saveza Srbije.

Stene rade po unapred dogovorenim terminima.

Kontakt telefon: 066 6410 787

Podeli vest