f665045b160b9dbb4051444ea1c2ac9c_5079557827.JPG
beograd.rs

beograd.rs

Sportski program

NIKODIJEVIĆ NAJAVIO „PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH”: Verujem da ćemo poslati prelepu sliku iz centra grada

21.05.2024.

NIKODIJEVIĆ NAJAVIO „PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH”: Verujem da ćemo poslati prelepu sliku iz centra grada
Veličina Slova

Svečano otvaranje „Plazma sportskih igara mladih” održaće se u petak 24. maja na Trgu republike, rekao je član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević prilikom predstavljanja ove tradicionalne manifestacije u Starom dvoru.

Gde se održava

Trg republike


Kada se održava

24. maj


On je izrazio zadovoljstvo što se ova manifestacija održava u Beogradu i ukazao na značaj sporta u razvoju mladih.

– Verujem da ćemo poslati prelepu sliku iz centra grada, sa više hiljada dece, našim sportistima i prijateljima iz regiona, što je dobra formula za život svih na ovim prostorima. Srbija u manifestaciji učestvuje 11. put i to svaki put u dobrom raspoloženju i prijateljstvu, što govori o dobrom zalogu za buduće generacije, a drago mi je što nam se od ove godine priključuje i Slovenija – rekao je Nikodijević, zahvalivši Zdravku Mariću, predsedniku Sportskih igara mladih, na sjajnoj ideji.

On je rekao da se raduje što su i druge zemlje u okruženju prepoznale kvalitet Sportskih igara mladih i što žele da se priključe.

– O tome najbolje govore ljudi koji su pokrovitelji i ambasadori manifestacije, od predsednika UEFA-e Aleksandra Čeferina, preko svetski poznatih sportista, evropskog komesara Johanesa Hana, a u Srbiji se takmičenje organizuje pod pokroviteljstvom predsednika Vučića, Vlade i Grada Beograda. Beograd je grad sporta i mi se ponosimo takmičenjima koja organizujemo. Naš stav je da sport mora biti besplatan, edukativan i pristupačan svima. Finansiramo amaterski sport, plaćamo termine, trenere, stipendije i podstičemo masovnost u sportu. Bavljenje sportom ne sme da zavisi od ekonomskog statusa roditelja, što je moto i ovih sportskih igara mladih, ali i Grada Beograda – rekao je Nikodijević, pozvavši sve zainteresovane da prisustvuju otvaranju igara.

Zdravko Marić, predsednik „Plazma sportskih igara mladih”, istakao je da je manifestacija od prvih dana veoma dobro prihvaćena u Srbiji i zahvalio predsedniku Vučiću, predsedniku Privremenog organa Grada Beograda Aleksandru Šapiću i članu ovog organa Nikoli Nikodijeviću na angažmanu u promociji Sportskih igara mladih.

– Zahvalnost dugujemo deci na prvom mestu, zato što su od samog početka prepoznala manifestaciju i jer ona postoji upravo zbog njih. Zato pozivam sve u petak da dođu na svečano otvaranje na kome će biti veliki broj dece, a već sada mogu da obećam da će sva takmičenja biti na visokom nivou – rekao je Marić.

Slobodan Popović, sportski direktor Sportskih igara mladih Srbije, naglasio je da je ove godine u planu da se dostigne broj od 120.000 učesnika, te da će tokom trajanja igara biti organizovano 180 događaja u više od stotinu gradova, opština i mesta u Srbiji. Na samim finalnim takmičenjima u Beogradu očekuje se oko 1.200 učesnika, koji će se boriti za plasman u regionalni nivo takmičenja, a koje se održava 11. juna u Požarevcu.

Sportske igre mladih osnovane su 1996. i do sada je u igrama učestvovalo više od 2,7 miliona dece i mladih. U fokusu igara je promocija sporta, zdravog načina života i fer-pleja. Mladi se na igrama mogu takmičiti u deset sportskih disciplina (fudbal, košarka, odbojka, odbojka na pesku, „između dve vatre”, trka na 60 metara, tenis, rukomet, šah i stoni tenis).

Po rečima organizatora, cilj za ovu godinu je da se kroz ovaj sistem takmičenja okupi 100.000 dece u Srbiji, 110.000 u Hrvatskoj, 40.000 dece u Sloveniji i 60.000 u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest