39144e7322b50095f652f9bd054dbd11_8836218661.JPG
beograd.rs

beograd.rs

Sportski program

DODELJENA PRIZNANJA HEROJIMA BEOGRADSKOG MARATONA Oni su pomerili sopstvene granice

18.06.2024.

DODELJENA PRIZNANJA HEROJIMA BEOGRADSKOG MARATONA Oni su pomerili sopstvene granice
Veličina Slova

Posle uspešno završenog 37. Komtrejd Beogradskog maratona, već po tradiciji, dodeljena su priznanja istinskim herojima koji su se istakli svojim delima i dokazali da su čuda moguća.

Stiče se utisak da je iz godine u godinu sve više onih koji su motivisani da, upravo na najmasovnijoj međunarodnoj sportskoj manifestaciji u Srbiji, pomere sopstvene granice i žive u duhu slogana Beogradskog maratona dajući od sebe „Uvek više”.

Heroji 37. Komtrejd Beogradskog maratona su Anja Milenković i Danijel Šarić, roditelji koji su polumaratonske trke istrčali sa svojim bebama.

d2f1a0de0132a579b7553011b7a726be_4093584403.JPG
beograd.rs

Najstariji učesnici bili su legendarni čika Vlada Stevanović sa 90 godina i 74-godišnja Slavica Neta, koji su uspešno završili polumaratonske trke.

Nagrađeni su i Kristijan Denčan, član Specijalne olimpijade Srbije, ekipa „Ravnopravno do cilja” Nina Portolan, Snežana Vešović i Milan Kaćanski, zatim Vanja i Stefan Petrović i Miloš Kuvekalović, Dejan Petković, košarkaš u kolicima, kao i Momčilo Živanović.

Elena Veljković, devojka sa autizmom, buduća nada u paraplivanju, uspešno je završila trku na 10 kilometara, kao i Zoja Milinković, koja je trku na 10 kilometara uspela da završi na sebi pristupačan način. Luka Broćić je pokazao da dijabetes nije razlog za prestanak bavljenja fizičkom aktivnošću, te je uspešno završio maratonsku trku.

Samo godinu dana nakon što joj je dijagnostikovan rak dojke, Maša Čalošević je istrčala polumaratonsku trku, koja je za nju imala posebnu simboliku jer je održana na dan njenog rođenja, 28. aprila, i to u periodu između dve hemoterapije.

f4d41fcbb3529c1196560c3ae916d20c_1550501878.JPG
beograd.rs

Heroina Beogradskog maratona je i Marina Miloradović, koja je preživela dva moždana udara i ponovo je bila primorana da uči da hoda, ali to je nije pokolebalo. Samo posle dve i po godine istrčala je trku na 21 kilometar.

Paraolimpijac Milan Petrović, iako potpuno slep, istrčao je polumaraton, a posebnu zahvalnicu dobio je Dejan Ivanković, koji je bio Milanova pratnja.

Posebne zahvalnice dobili su Crveni krst Beograd za pomoć i brigu o svim učesnicima i kompaniji IDEA, koja je beogradskom Crvenom krstu donirala dva automatska eksterna defibrilatora kojima će se spasavati životi.

– Po ugledu na velike svetske maratone, Beogradski maraton veliku pažnju poklanja društvenoj odgovornosti i humanitarnom radu, a pre svega inkluziji. Posebnu zahvalnost dugujemo svim herojima Beogradskog maratona. Vaša hrabrost, posvećenost i nesebičnost su pravi primeri ljudskosti i solidarnosti. Vi ste inspiracija za sve nas i pokazujete da zajedničkim trudom možemo postići velike stvari – izjavio je Darko Habuš, direktor „Beogradskog maratona”.

03f2bfa5303df5bfdf98308d2183055f_9377219541.JPG
beograd.rs

Osim dodele priznanja herojima, ovaj jedinstveni događaj bio je prilika da se obeleži godišnjica Fondacije „Heroji Beogradskog maratona”, osnovane sa željom da se ogromna pozitivna energija sa trkačkih staza usmeri ka višim ciljevima, te da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija. U cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, mobilni operatori obezbedili su Fondaciji humanitarni SMS broj – 3023.

U saradnji sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom, u okviru Sportskog centra „Olimp” postavljene su sprave za vežbanje, prilagođene osobama sa invaliditetom, a realizovan je i projekat „Radujmo se zajedno”, koji ima za cilj povezivanje dece sa invaliditetom sa decom bez invaliditeta.

Na nedavno održanom 37. Komtrejd Beogradskom maratonu oboren je rekord po broju trkača, koji sada iznosi 13.000.

U „Trci zadovoljstva” učestvovalo je oko 7.000 Beograđana i gostiju Beograda, a na ulicama Beograda tog 28. aprila Beogradski maraton okupio je čak 100 hiljada ljudi.

Koordinacija svih bezbednosnih, medicinskih i komunalnih službi bila je na vrhunskom nivou, pa su posebne plakete zahvalnosti dodeljene Gradu Beogradu, Ministarstvu sporta, Sekretarijatu za sport i omladinu, Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju, Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, Javnom komunalnom preduzeću „Zelenilo – Beograd”, Srpskom atletskom savezu, Privrednoj komori Srbije, Turističkoj organizaciji Srbije, Turističkoj organizaciji Beograda, Beo zoo-vrtu, povereniku za zaštitu ravnopravnosti, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Crvenom krstu Beograd, Fondaciji „Novak Đoković”, Specijalnoj olimpijadi, UNHCR-u, kao i ostalim partnerima i sponzorima koji Beogradskom maratonu pomažu da krupnim koracima ide napred, saopšteno je iz „Beogradskog maratona”.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest