image004.jpg
promo

promo

Žene na Olimpijskim igrama

ONE NA OLIMPIJADI: Kako su se žene izborile za učestvovanje na najvećem svetskom sportskom takmičenju

10.07.2024.

ONE NA OLIMPIJADI: Kako su se žene izborile za učestvovanje na najvećem svetskom sportskom takmičenju
Veličina Slova

U susret Letnjim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. u Francuskom institutu u Beogradu otvorena je izložba One na Olimpijadi, koja prikazuje kako su se žene borile i izborile za učestvovanje na najvećem svetskom sportskom takmičenju.

Gde se održava

Francuski institut


Kada se održava

25. avgust


Izložbu je otvorio gospodin Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji i tom prilikom je rekao:

-  Ovom dvojezičnom francusko-srpskom izložbom slavimo sport, slavimo Letnje Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu, na kojima će učestvovati preko pet hiljada sportista i isto toliko sportistkinja. Žene i Olimpijske igre dugo su bile u kontradiktornim, pa čak i neprijateljskim odnosima. Na početku moderne renesanse Olimpijskih igara, krajem devetnaestog veka, žene su bile isključene iz tog najvećeg sportskog takmičenja. Sportistkinjama su bile potrebne decenije da malo po malo steknu svoje pravo mesto u sportu uopšte, a posebno na Olimpijadi. Bilo je to putovanje puno prepreka, predrasuda i zabrana, ali na tom putu bilo je onih koje su uspevale da zablistaju neprikosnovenim sjajem, koji je obasjavao put odvažnim naslednicama, rekao je Pjere. 

Izložba govori o ovoj evoluciji ženskog sporta, kako sportskoj tako i društvenoj, ne izostavljajucći ništa što je rečeno i urađeno, ne samo u ranim danima, već i u novije vreme. Stoga, logično, pokušava da istakne što više žena koje su doprinele ovoj evoluciji. Od pionirskih liderki, kao što je Alis Milijat, osnivač Svetskih igara za žene 1922. godine, do velikih francuskih i stranih sportistkinja kao što su: Kristin Karon, Mari-Žoze Perek, Lora Manauu ili nedavno Klarisa Agbegnenu ili Simon Bajls -  izložba nam omogućava prikaz spektakularnog puta pređenog tokom perioda koji traje preko 130 godina.

Gospodin Pjere pozvao je sve Beograđane i turiste koji vole sport, istoriju sporta, i raduju se predstojećoj Olimpijadi, da pogledaju ovu izuzetnu izložbu u izlozima Francuskog instituta u Beogradu, na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice.

Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Nacionalnim muzejem sporta u Parizu. Trajaće do 25. avgusta.

Podeli vest