David-Rockefeller sa porodicom.jpg
Dejvid Rokfeler sa porodicom
Privatna arhiva

Dejvid Rokfeler sa porodicom
Privatna arhiva

Umetnički program

JEDNA OD NAJZNAČAJNIJIH UMETNIČKIH KOLEKCIJA NA SVETU U BEOGRADU! Privatna arhiva Dejvida Rokfelera

09.06.2022.

JEDNA OD NAJZNAČAJNIJIH UMETNIČKIH KOLEKCIJA NA SVETU U BEOGRADU! Privatna arhiva Dejvida Rokfelera
Veličina Slova

Moderna galerija Beograd u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević iz Sremske Mitrovice, u periodu od 10. juna do 10. jula 2022. godine predstaviće beogradskoj publici remek-delo Lazara Vozarević, kao i privatnu arhivu Rokfelera.

Gde se održava

Moderna galerija


Kada se održava

10. juna - 10. jula


Slika ’’Krug’’ je preko 50 godina bila u jednoj od najznačajnjih umetničkih kolekcija na svetu, kolekciji Dejvida Rokfelera. Pored slike koja će zauzimati dominantnu poziciju u galeriji, biće predstavljena i važna(arhivska) dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika.

Izložbu prati i publikacija za koju su tekstove pisali istoričari umetnosti prof. dr Ješa Denegri, prof.dr Lidija Merenik, kustos galerije Lazar Vozarević, Marija Vuruna, viši konzervator – restaurator, Mr. Vanja Jovanović i direktor Moderne galerije Beograd Vojislav Noveski.

Zahvaljujući nizu povoljnih okolnosti i zalaganju agilnih pojedinaca, nedavno je stigla u Beograd slika ’’Krug’’ Lazara Vozarevića, u prevodu Cercle ili Circulo, iz 1967. Godine, impozantnih dimenzija 208 x 160cm, izlagana na Devetom Bijenalu u Brazilu u Sao Paulu iste godine, u kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim “pulijama“ koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja. Slika je na Bijenalu u Sao Paulu izlagana u sastavu selekcije Jugoslavije i bila je otkupljena za kolekciju Davida Rokfelera.

Decenijama potom, vraćena je u umetničku sredinu njenog nastanka. Pripada poznom, tzv. “postenformelnom periodu“ Vozarevićevog opusa, spada među njegova remek-dela, da bi premijernim prikazivanjem u Beogradu upotpunila predstavu o visokoj vrednosti i istorijskoj ulozi ovog umetnika u srpskom slikarstvu, druge polovine 20. veka.

prof. dr Ješa Denergi, istoričar umetnosti

 Autori knjige i izložbe posebnu pažnju posvećuju najvećoj smotri umetnosti na Američkom kontinentu, IX bijenalu u Sao Paulu gde je slika i izlagana. Na bijenalu su učestvovali umetnici iz 61 države, njih 779, koji su predstavili 4.274 umetnička dela. Zanimljiv podatak je da su upravo na tom bijenalu SAD nastupile sa najznačajnijim slikarima tog vremena. Neki od njih su i Endi Vorhol (Andy Warhol), Edvard Hoper (Edward Hopper), Roj Lihtenštajn (Roy Lichtenstein), Džasper Džons (Jasper Johns), Robert Raušenberg (Robert Rauschenberg),Tom Veselman (Tom Weselmann) i mnogo drugi…

Tokom trajanja izložbe ‘’KRUG’’ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera,
posetioci će imati priliku da čuju profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja, koje će galerija posebno najaviti.

Podeli vest