sadnekad.jpg
promo

promo

Umetnički program

SPOJ KULTNIH FILMOVA SA NOVIM IDEJAMA! Studenti daju svoje viđanje domaće kinomatografije

07.06.2022.

SPOJ KULTNIH FILMOVA SA NOVIM IDEJAMA! Studenti daju svoje viđanje domaće kinomatografije
Veličina Slova

Jugoslovenska kinoteka u saradnji s Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu predstavlja izložbu plakata SADNEKAD, koja će biti otvorena 10. juna u 19 časova.

Gde se održava

Jugoslovenska kinoteka


Kada se održava

10. jun


Studenti treće i četvrte godine na predmetu Plakat, u klasi profesora Slavimira Stojanovića Futra, dobili su priliku da s liste sto srpskih igranih filmova izaberu po jedan naslov i daju svoje viđenje ostvarenja koja su obeležila domaću kinematografiju.

Filmovi s liste, koje je Jugoslovenska kinoteka 2016. godine proglasila za kulturno dobro od velikog značaja, vraćeni su u sadašnjost zahvaljujući modernim grafičkim rešenjima mladih autora. U novom izdanju našla su se kultna dela Dušana Makavejeva, Slobodana Šijana, Gorana Markovića, Srđana Dragojevića i mnogih drugih.

Na izložbi u Uzun Mirkovoj biće postavljeni i printovi originala iz bogate zbirke plakata koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke. Pored izloženih, publika će moći da vidi još tridesetak različitih digitalnih studentskih plakata putem video-instalacije.

Zahvaljujući vremenskoj distanci, kao i činjenici da nova rešenja nisu deo profesionalnog angažmana, dobijamo nenametljiv pregled i komparaciju novog i starog.

Podeli vest