ARTE-S-Aralica-3.jpg
Stojan Aralica

Stojan Aralica

Umetnički program

16. JUNSKA AUKCIJA ARTE GALERIJE! Postanite ponosni vlasnik umetničkog dela muzejskog kvaliteta

16.06.2022.

16. JUNSKA AUKCIJA ARTE GALERIJE! Postanite ponosni vlasnik umetničkog dela muzejskog kvaliteta
Veličina Slova

ARTE galerija godinama uspostavlja nove trendove na tržištu umetnina i u okviru kolekcionarske prakse, te je velika prolećna izložba ARTE galerije 16. aukcijska izložba po redu. Publika ovu delatnost ARTE galerije uvek očekuje sa velikim nestrpljenjem, jer je selekcija dela visokokvalitetna i poetički raznovrsna.

Gde se održava

ARTE galerija


Kada se održava

21. jun


Velika prolećna izložba ARTE galerije posetiocima pruža retku priliku da u privatnoj galeriji pogledaju kolekciju dela muzejskog kvaliteta, vrhunskih umetničkih dela izvanrednog porekla. Selekcija dela je uvek jedinstvena, jer će dela nakon 21. juna da postanu deo kolekcija različitih vlasnika.

Iako su organizatori kao posebnu prednost ove izložbe izdvojili sliku Paje Jovanovića Ženski akt sa ogledalom iz 1915. godine, kao i sliku Dada Đurića Zaljubljeni đavo i Peđe Milosavljevića – Dubrovnik, mnogobrojni posetioci izložbe svakodnevno se posebno zaustavljaju kod radova Stojana Aralice, koji na ovoj izložbi broji čak tri slike.

ARTE-S-Aralica-1.jpg
Stojan Aralica

Publici su uvek interesantni nacionalni motivi koji se često pojavljuju na aukcijskim radovima. Ove godine, uz do sada često viđane pravoslavno-nacionalne motive na platnima Milića od Mačve, i arhaičnih ikona koje uvek nađu mesto na aukcijama, ističu se i neki izrazito dopadljivi nacionalni motivi poput Markovog manastira na akvarelu Todora Švrakića ili gradskog pejzaža Svetislava Strale gde je vidljiva neretko prikazivana Peć, jedan od najdominantnijih srpskih sakralnih centara.

ARTE-Milic-od-Macve-1-ram.jpg
Milić od Mačve

Kako je online aspekt postao deo svakodnevne prakse ARTE galerije, fotografije u visokoj rezoluciji svih radova sa izložbe su objavljene na sajtu aukcije.arte.rs, gde svi oni koji nisu u mogućnosti da posete izložbu mogu virtuelno da je dožive, kao i da licitiraju za dela koja žele da vide u svojoj kolekciji, u par jednostavnih koraka: https://aukcije.arte.rs/wp-content/uploads/2020/06/tutorial.pdf

Izložba je postavljena na četiri lokacije u Beogradu, na adresama Andrićev Venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3 i Svetogorska 29, sa oko dve stotine slika, skulptura i radova na papiru, delima koja čine presek jugoslovenske, odnosno srpske umetnosti tokom XX veka.

Svi zainteresovani su pozvani da posete galerijske prostore ARTE galerije do 21. juna, na četiri lokacije, svakog dana od 10 do 18 časova.

Podeli vest