Lucija-Tomicic-Neki-drugi-svet.jpg
Lucija Tomčić, „Neki drugi svet
promo

Lucija Tomčić, „Neki drugi svet
promo

Umetnički program

UMETNOST MORA BITI VIDLJIVA: Konstrakta otvara 54. Majsku izložbu koju organizuje ULUPUDS

17.06.2022.

UMETNOST MORA BITI VIDLJIVA: Konstrakta otvara 54. Majsku izložbu koju organizuje ULUPUDS
Veličina Slova

Ovogodišnja 54. Majska izložba koju organizuje Udruženje likovnih umetnosti i dizajnera Srbije ULUPUDS sasvim je posebna, a izložbu će 9. juna u 19 časova u Bioskopu Balkan otovriti Konstrakta.

Gde se održava

Bioskop Balkan i Muzej grada Beogada


Kada se održava

9. jun - 4. jul


Izložba koja je postavljena na dve lokacije, u Bioskopu Balkan i u Muzeju grada Beograda, inspirisana je pesmom Đona Lenona Imagine. Izložba slavi umetnost i slobodu u svekolikom smislu a umetnica Ana Đurić Konstrakta razmišljajući o duhu, telu, umetnosti i Umetnici koja mora biti zdrava, iscrtava sliku savremene realnosti gde se neke uvražene konstante kao In corpore sano postavljaju pod pitanje uz upit: Šta ćemo sad?

Posebnost ovogodišnje Majske izložbe ne iscrpljuje se ovim zapažanjem već se nastavlja činjenicom da su umetnici ULUPUDS-a radovima osvojili dva reprezentativna gradska prostora, bioskop Balkan i prostor u Resavskoj tako podižući nivo kulturnih događanja u gradu ali i šireći niti komunikacije među poslanicima kulture. To je i po prvi put, do sada, da se Majska izložba predstavlja u takvom obimu i u različitim prostorima. A o čemu je reč?

Reč je o umetnicima čija posvećenost i ULUPUDS čija istorija po sebi potvruđuju samosvojnost i vitalnost umetnosti koja neprestano traži svoj fizički, mentalni i duhovni prostor. Reč je i o vidljivosti umetnosti, jer primenjena umetnost nije samo u galerijama ona je svuda. Prva stepenica u prezentaciji kako među kolegama tako i ka javnosti, upravo jeste Majska izložba.

„Majska izložba je raskošna manifestacija na kojoj izlažu arhitekti, dizajneri, slikari, keramičari, scenografi, kostimografi, fotografi, modni dizajneri, istoričari umetnosti, vajari, i koja je uvek posećena i intrigantna široj populaciji”, izjavila je Dragana Palavestra, istoričar umetnosti i kustos izložbe.

Podeli vest