Fraktalna zastava 2.png
Fraktalna zastava
Uroš Krčadinac

Fraktalna zastava
Uroš Krčadinac

Umetnički program

KADA IZABEREMO ZASTAVU, JESMO LI JE ZBILJA SAMI IZABRALI ILI SMO SE TEK UPECALI NA AUTOMATIZOVANU UDICU? Budite deo izložbe i otkrijte odgovore

15.06.2022.

KADA IZABEREMO ZASTAVU, JESMO LI JE ZBILJA SAMI IZABRALI ILI SMO SE TEK UPECALI NA AUTOMATIZOVANU UDICU? Budite deo izložbe i otkrijte odgovore
Veličina Slova

Izložba „Svesvsrtani“ umetnika Uroša Krčadinca, nastala kao rezultat umetničko-kustoske rezidencije u studentskom domu Studentski grad u okviru međunarodnog projekta “They: Live-student lives revealed through context-based art practices”, biće otvorena od 23. juna do 9. jula na nekoliko lokacija u Studentskom gradu na Novom Beogradu.

Kada se održava

23. juna - 09. jula


Za projekat “Svesvrstani”, umetnik Uroš Krčadinac je napisao program koji može da generiše beskonačan broj zastava i beskonačno mnogo različitih mikroidentiteta. Uz pomoć ovog programa, preko 150 studenata generisalo je svoje individualne zastave, barjake njih samih. Prateći ovaj proces, izložba postavlja pitanja o vezi između tehnologije i ideologije. Kada izaberemo zastavu, jesmo li je zbilja sami izabrali ili smo se tek upecali na automatizovanu udicu?

Tokom trajanja izložbe 1. jula biće organizovana društvena igra “Svesvrstani” na otvorenim prostorima u Studentskom gradu, osmišljena pod mentorstvom rediteljke Ane Pinter iz Beograda i kroz zajednički rad rediteljke, umetnika Uroša Krčadinca, i kustosa Lava Mrenovića sa studentima.

Izložba Svesvrstani obuhvatila je participativni rad sa studentima na nekoliko nivoa: kroz širi pristup rada sa mladom publikom, zatim, kroz radionički rad sa grupom studenata i uključivanje prikupljenih arhivskih fotografija o životu studenata u Studentskom gradu putem uslovno rečeno, dijaloga između studenata i AI generatora zastava koji je umetnik Uroš Krčadinac osmislio.

Maida Gruden, urednica likovnog programa u Domu kulture Studentski grad i koordinatorka projekta “They: Live”

Maida Gruden je o suštini rezidencije i ovog projekta dodala: “Mislim da je umetničko-kustosko rezidencijalno istraživanje u Studenjaku, koje će rezultirati izložbom Svesvrstani, uspelo da se približi senzibilitetu mlade generacije studenata primenom tehnologije novih generativnih medija i na taj način omogućilo uvid u stavove, navike, kulturne potrebe, međusobne odnose, kao i odnos stanara Studentskog grad prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, što je pored razvoja participativnog odnosa sa publikom, bio jedan od motiva realizacije međunarodnog projekta They: Live. Paralelno, umetnički poduhvat Svesvrstani nudi edukativni potencijal za ktitičko sagledavanje uloge savremenih tehnologija u svakodnevnom životu savremenog čoveka i moguće ga je na istraživačko-umetnički način primeniti u studentskim kampusima drugih zemalja”.

Period od 15. marta do 15. aprila 2022. godine umetnik Uroš Krčadinac i kustos Lav Mrenović proveli su na rezidencijalnom boravku u Studentskom gradu tokom kojeg su imali prilike da se bolje upoznaju sa istorijom Studenjaka kroz arhivske fotografije, prikupljene iz privatnih albuma nekadašnjih i sadašnjih stanara, da se uključe u studentski život, permanentno razvijajući i primenjujući digitalni participativni umetnički rad u studentskom kontekstu. Umetnički rad Svestvrstani posvećen je razvijanju senzibiliteta prema novim oblicima digitalne kulture, što je od velikog značaja za sve nas, žitelje 21. veka, naročito za studente kako bi razumeli medijsku, estetsku, ideološku i tehnološku logiku koja stoji iza algoritama, koji generišu ozbiljan deo komercijalnog i ideološkog sadržaja na Internetu i kako bi bili kadri da postanu subjekti tehnološkog sveta, umesto da ostanu tek njegovi objekti.

Uroš Krčadinac je digitalni umetnik, programer, autor i edukator koji smišlja i vodi radionice, kreira data umetnost, vizuelizacije podataka, animiacije i animirane filmove, performanse, interaktivnu umetnost, programira veštačku inteligenciju, crta digitalne crteže, bavi se digitalnom književnošću i eksperimetalnom geografijom.

Saopštenje zastava vizual.png
Zastava izložbe Svesvrstani
Uroš Krčadinac

 Program umetničko-kustoskih rezidencija u studentskim kampusima odvijao se paralelno tokom prve polovine 2022. godine u još četiri grada: Madridu, Podgorici, Rijeci i Novom Sadu. U petak 24. juna od 14.00 – 19.30 u Klubu Magistrala Dragan Ve Ignjatović u Domu kulture Studentski grad biće održan THEY: LIVE SAMIT - jednodnevna konferencija posvećena predstavljanju realizovanih umetničko-kustoskih rezidencija u studentskim kampusima u Beogradu, Rijeci, Madridu, Podgorici i Novom Sadu na kojoj će svoja iskustva podeliti umetnici i kustosi iz navedenih gradova.

Projekat “They: Live-student lives revealed through context-based art practices” podržan je od strane programa za kulturu i medije Evropske Unije Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Pored Doma kulture Studentski grad iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja Ikarus Hrvatska iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu i prijatelji projekta su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina, Centar za primenjenu istoriju iz Beograda, Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu i ustanova Studentski centar iz Beograda.

Podeli vest