A. Spasić (3).jpg
Aleksandar Spasić

Aleksandar Spasić

Umetnički program

OSETITE DUH TRADICIJE UZ DAROVE! Vlasotinčanin svoju inspiraciju pronašao je u spomen-zbirci Hristifora Crnilovića

21.06.2022.

OSETITE DUH TRADICIJE UZ DAROVE! Vlasotinčanin svoju inspiraciju pronašao je u spomen-zbirci Hristifora Crnilovića
Veličina Slova

Samostalnu izložbu slika „Darovi“ umetnika Aleksandra Spasića iz Vlasotinca, možete posetiti u petak 24. juna 2022. godine u 19 časova u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, uz bogat muzički program.

Gde se održava

Galerija Rančićeva kuća


Kada se održava

24. juna - 12. jula


Serija slika „Darovi“ inspirisana je jednom od najvećih etnoloških zbirki na Balkanu, kolekcijom muzejskih predmeta iz Etnografske spomen-zbirke slikara, profesora i kolekcionara Hristifora Crnilovića, znamenitog Vlasotinčanina.

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj, a publika će imati priliku da vidi i nagrađivani dokumentarni igrani film „Pustood“, u režiji Nebojše Ilića, posvećen životu i stvaralaštvu Hristifora Crnilovića.

A. Spasić (2).jpg
Aleksandar Spasić

U uvodnoj reči kataloga izložbe „Darovi“, Vjera Medić, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu, navodi: „Kolekcija slika Aleksandra Spasića predstavlja svojevrsnu potragu slikara za suštinom umetničkog dela kroz istraživanje osobina tekstilnih materijala. U njima je ovaj mladi umetnik prepoznao dinamiku različitih formi, struktura, oblika i boja tekstila, izraženijih u međusobnom kontaktu sa drugim materijalima. Nesumnjivo je Aleksandra Spasića u njegovom istraživanju usmerilo stečeno znanje dizajnera u Školi za tekstil u Leskovcu. Ovaj značajni obrazovni centar na jugu Srbije, svojim je programom, između ostalog direktno doprineo i očuvanju specifičnih tkačkih tehnika i ornamentike zastupljenih na tradicionalnoj narodnoj nošnji toga područja, primenjujući ih u izradi i dizajnu savremenih zanatskih, industrijskih i umetničkih tekstilnih i odevnih predmeta."

A. Spasić (1).jpg
Aleksandar Spasić

Suptilno oko vlasotinačkog umetnika danas je duboko zagledano u još jedan izvor inspiracije: kolekciju muzejskih predmeta iz Etnografske spomen-zbirke Hristifora Crnilovića. Usmeravanje prema istraživanju oblika, detalja i tehnika izrade dovodi ga do sopstvenog likovnog izraza i posebnog senzibiliteta prema susretima svetlosti senke, površina i boja, grubih i glatkih materijala različite strukture i porekla: keramike, metala i tekstila...

Aleksandar Spasić (1992) rođen je u Leskovcu, gde je diplomirao na Visokoj strukovnoj školi za tekstil i dizajn 2012. godine i završio Specijalističke strukovne studije na Visokoj tehnološkoj umetničkoj školi 2019. Ostvario je jedanaest samostalnih izložbi, učestvovao u više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u radu likovnih kolonija. Živi i radi u Vlasotincu.

Izložba traje do 12. jula 2022. godine.

Podeli vest