verovanje 150x90.jpg
Dušanka Komnenić Verovanje
Dušanka Komnenić

Dušanka Komnenić Verovanje
Dušanka Komnenić

Umetnički program

KOLIKO SMO MI MALI NASPRAM VODE I NEBA? Zavirite u plave horizonte uz pomoć Dušanke Komnenović

28.06.2022.

KOLIKO SMO MI MALI NASPRAM VODE I NEBA? Zavirite u plave horizonte uz pomoć Dušanke Komnenović
Veličina Slova

U geleriji Singidunuma od 1. jula u 19 časova možete posetiti nesvakidašnju izložbu Dušanke Komnenović „Talasanje,opuštanje,kruženje" koja se poigrala sa samo dva motiva da prenese različite osećaje, razmišljanja i opiše dešavanja oko nas.

Gde se održava

Galerija Singidunum


Kada se održava

1 - 9. jula


Fotografije, odnosno foto alegorije Dušanke Komnenić nisu rađene iz jednog kadra, već iz više kolažiranih snimaka. Foto alegorija bi zato predstavljala vrstu slojevite fotografije, koja u sebi sadrži više od jednog snimka i više od jednog značenja. 

Cela serija fotografija komunicira koristeći samo dva elementa. To su voda i nebo. Veličinom i sveprisutnošću ovih elemenata ukazujem i na našu malu dimenziju, komparativno.

Dušanka Komnenić, autorka

 Pristup za koji se umetnica opredelila iznova otvara brojna pitanja. Jedno od njih svakako se odnosi na definisanje fotografije kao medija, koja je od svog nastanka do danas doživela brojne preobražaje. Najveći od svih je nastanak digitalne fotografije, koja umetniku daje moć ne samo da zabeleži određeni trenutak u vremenu i prostoru, već i da ga, nalik impresionistima, predstavi i kroz dimenziju lične impresije.

sumnja 110x90cm.jpg
Dušanka Komnenić Sumnja
Dušanka Komnenić

 Posmatranjem fotografija uviđamo neprekidne promene koje se dešavaju oko nas i unutar nas. Boje se menjaju, atmosfera se menja i raspoloženje se menja. Prikazani kadrovi ilustruju cikluse neprestanog talasanja i kratkotrajnog opuštanja. Tako ulazimo u stalni proces kruženja. Fotografije su alegorija različitih raspoloženja koja se smenjuju i ukazuju na ćudljivost ljudske prirode. Do mirnih voda se dolazi razumevanjem činjenice da su jedino promene konstantne.

ti i ja 120x90.jpg
Dušanka Komnenić Ti i ja
Dušanka Komnenić

 Kako je Aristotel isticao da su ljudi suštinski "mimetična" bića, koja sadrže unutar nagona i impuls da imitiraju i osvoje stvarnost kroz umetnost, tako je i Dušanka Komnenić kroz foto alegorije osvajala stvarnost. Ona je na čulnom nivou prezentovala vidljivi deo stvarnosti, dok je na razumskom nivou predstavila vreme u kojem živimo, gde se periodi oluja, turbolencija, smenjuju sa mirnim vodama, koje, nažalost, kratko traju. Talasanje je tako dominantna pojava, ali ne nužno loša, što umetnica nagoveštava i kroz nazive radova u kojima se pomenuti periodi ciklično smenjuju: Sumnja, Nada, Preispitivanje, Suočavanje, Inspiracija, Nemir i Vera.

Podeli vest