popa_najava.jpg
promo

promo

Umetnički program

PRVO IZDANJE KNJIGE „KORA" IZ 1953. GODINE PO PRVI PUT DOSTUPNO JAVNOSTI! Izložba povodom stogodišnjice rođena ovog pisca

28.06.2022.

PRVO IZDANJE KNJIGE „KORA" IZ 1953. GODINE PO PRVI PUT DOSTUPNO JAVNOSTI! Izložba povodom stogodišnjice rođena ovog pisca
Veličina Slova

Povodom stogodišnjice rođenja Vaska Pope, poznatog srpskog pesnika i akademika, Biblioteka grada Beograda i Srpsko bibliofilsko društvo otvaraju 29. juna u 12 časova izložbu pod nazivom " Poezija opsednutih vedrina", u Odeljenju za rad sa korisnicima Biblioteke grada Beograda, Kneza Mihaila 56.

Gde se održava

Biblioteka grada Beograda


Kada se održava

29. juna u 12 časova


Kada se knjiga pesama Vaska Pope "Kora" pojavila 1953. godine, postala je odmah predmet jedne od najvažnijih javnih polemika u vezi sa estetskim vrednostima srpske poezije, koja i dan danas traje.
Prvo izdanje ove kultne Popine knjige pesama, kao i ostala njegova prva izdanja, prvi put će biti predstavljena široj javnosti na ovoj izložbi.

Osim ovih izdanja posetioci će u vitrinama moći da vide o knjige Vaska Pope koje je on poklonio i napisao posvete na njima Ivanu V. Laliću, izvrsnom srpskom pesniku. Opšte je poznato da je Lalić bio pouzdan tumač moderne poezije, posebno Popine. Ove izložene knjige su i neoboriv dokaz, malo poznat do sada, sudbinske vezanosti ova dva značajna srpska pesnika.

Specijalno na izložbi "Poezija opsednutih vedrina" biće izložena i jedna jedinstvena ilustrovana knjiga inspirisana Popinim pesmama "Zev nad zevovima". Nju je grafički opremio, ilustrovao i štampao poznati akademski slikar iz Sombora, Ištvan Koso, kao svoj diplomski zadatak na grafičkom odseku Akademije za primenjenu umetnost u Beogradu 1968. godine. Knjiga je štampana u malom tiražu od svega 32 numerisana primerka sa potpisom Vaska Pope i Ištvana Kosa.

Podeli vest