Hestia_Flowers_June22_8.jpg
Nemanja Knežević

Nemanja Knežević

Umetnički program

ŠTA ĆE SE DESITI KADA ROBOTI BUDU PREUZELI I MESTO UMETNIKA? Besplatna izložba u galeriji Hestia

30.06.2022.

ŠTA ĆE SE DESITI KADA ROBOTI BUDU PREUZELI I MESTO UMETNIKA? Besplatna izložba u galeriji Hestia
Veličina Slova

U galeriji i umetničkoj rezidenciji HESTIA, od 9.juna otvorena je izložba I Don't Eat Flowers, koja traje do 11. septembra, španskog umetnika i aktiviste Danijela Garsije Anduhara (Daniel García Andújar) i estonske umetnice Marge Monko.

Gde se održava

Galerija Hestia


Izložba se bavi temama društvenih i političkih okolnosti uslova radnika: neprekidnom borbom radničke klase, nestabilnošću prekarnog rada umetnika i emancipacijom žena, a dotiče se tema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti radničkih prava

U subotu 2. jula, kao i dve nedelje kasnije, 16. jula 2022. godine s početkom u 18 časova, kustuoskinje galerije Hestia, Lora Miliutinović i Neva Lukić, vodiće sve zainteresovane kroz ovu zanimljivu postavku.

I dont eat flowers.png
Nemanja Knežević

 U opusu oboje umetnika upotreba različitih grafičkih svedočanstava 20. veka - prikupljenih ili preuzetih iz arhiva, sa plakata, pamfleta ili iz javnih prostora - ukazuje na važnost uočavanja i kritičke reinterpretacije slogana i poruka u našem okruženju. Dok opus Marge Monko istražuje istoriju rada i radničkih prava, opus Danijela Garsije predstavlja neizvesnu budućnost umetnika kao radnika, putem postavljanja pitanja “Šta će se desiti kada roboti budu preuzeli i mesto umetnika?”

Hestia_Flowers_June22_11.jpg
Nemanja Knežević

 Da podsetimo, I Don't Eat Flowers je naslovljena po istoimenom umetničkom delu Marge Monko (2009/2011). Reč je o posteru koji je na suptilan način obeležio početak poslednje ekonomske krize u Evropi 2008. godine i aktiviranja pokreta radnika umetnika u Estoniji u to vreme. Na ovoj izložbi, slogan se simbolično odnosi na ponavljanje borbi za prava radnika tokom ključnih trenutaka naših vremena.

Danielovi radovi su, inače, nastali tako što je umetnik programirao razne robote da crtaju po
određenim algoritmima - samim time postavljajući pitanje umentika kao radnika u vremenu gde tehnilogija okupira maksimalno naše živote.

Hestia_Flowers_June22_6.jpg
Nemanja Knežević

Dela predstavljena na izložbi nas pozivaju da se aktivno uključimo u naraciju naših kolektivnih prošlosti i individualnih težnji.

Izložba traje do 11.septembra 2022. godine, i pored najavljenih stručnih vođenja, galerija će organizovati još nekoliko programa.
Radno vreme galerije je od četvrtka do nedelje od 12 do 20 časova.

Ulaz je slobodan.

Podeli vest