Nikola-Krasnov,-Dom-narodne-skupštine,-velika-skupštinska-sala,-Beograd,-1939.jpg
Nikola Krasnov Dom narodne skupštine, velika skupštinska sala Beograd, 1939. godina
Promo Muzeja nauke i tehnike – Beograd

Nikola Krasnov Dom narodne skupštine, velika skupštinska sala Beograd, 1939. godina
Promo Muzeja nauke i tehnike – Beograd

Umetnički program

SPOJ NAUKE I TEHNIKE SA UMETNIČKIM RADOVIMA 19. I 20. VEKA! Izložba "Vernisaž" u Muzeju nauke i tehnike

01.07.2022.

SPOJ NAUKE I TEHNIKE SA UMETNIČKIM RADOVIMA 19. I 20. VEKA! Izložba "Vernisaž" u Muzeju nauke i tehnike
Veličina Slova

Izložba "Vernisaž - Umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike", svečano će biti otvorena u utorak, 5. jula 2022. godine, u 19 časova, u Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike (ulaz iz Dobračine 51).

Gde se održava

Galerija 51 Muzeja nauke i tehnike


Kada se održava

5. jula do 5. septembra


Autori izložbe „Vernisaž – Umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike" su: Snežana Toševa, Gordana Karović, Jelena Jovanović Simić, Ljubomir Milanović i Ivan Stanić.

Povod za organizovanje izložbe "Vernisaž", koja obuhvata trideset odabranih dela likovne umetnosti iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, jesu njihova sistematizacija, konzervacija i, po prvi put u ovom obimu, predstavljanje široj javnosti nakon decenija provedenih u depoima.

Paja-Jovanović,-Portret-medicinara-Luke-V.-Subotića,-1920.-godina.jpg
Paja Jovanović Portret medicinara Luke B. Subotić 1920. godina
Promo Muzeja nauke i tehnike – Beograd

 Iako izložbe likovnih dela nisu uobičajena praksa jednog tehničkog muzeja, Muzej nauke i tehnike pruža javnosti retku priliku da vidi najznačajnija umetnička dela iz zbirki i ukazuje na mogućnosti novih muzeoloških praksi.

Likovna dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike obuhvataju predmete iz tri odseka Muzeja: Istorije medicine, Saobraćaja i transporta i Arhitekture i graditeljstva. Nevelika po obimu ali izuzetno zanimljiva i kompleksna po sadržaju, zbirka je specifična jer dela nisu sistematski sakupljana već su u Muzej uglavnom dospevala kao pokloni u sklopu drugih zbirki, a izvestan broj predmeta Muzej je prikupio putem akvizicije.

Hajnrih-Lesing,-Pored-bolesničke-postelje-(Am-Krankenbett),-1890.-godina.jpg
Hajnrih Lesing Pored bolničke postelje (Am Krankenbett) 1890. godina
Promo Muzeja nauke i tehnike – Beograd

 Kolekcija umetničkih dela daje skoro enciklopedijski presek srpske likovne umetnosti od kraja 19. veka do devedesetih godina 20. veka. Sama heterogenost zbirke najviše govori o ukusu darodavaca, njihovom društvenom statusu, kao i ekonomskim i socijalnim prilikama u Srbiji u 19. i 20. veku. Po tematskom sadržaju čine je dela koja prikazuju: žanr-scene, vojnu tematiku, pejzaže i arhitektonske skice, a svakako tematski najprisutniji je portret i to kroz slike i portretne biste. Zbirka je interesantna i sa fenomenološkog aspekta posmatranja srpskog društva na prevoju vekova i njegovog odnosa prema umetnosti, ali i darovanju.

Autori izloženih umetničkih dela su: Paja Jovanović, Hajnrih Lesing, Nikola Krasnov, Mara Lukić Jelesić, Rista Stijović, Gigorije Samojlov, Živko Jugović, Nikola Milojević, Jefto Perić, Mihailo Milovanović, Aleksandar Džigurski, Milan Božović, Milan Jovanović, Branislav Mirković, i dr.

Mihailo-Milovanović,-Poljska-bolnica-na-zimskom-konaku-pri-povlačenjeu-kroz-Albaniju-1915.-godine,-1916.-godina.jpg
Mihailo Milovanović Poljska bolnica na zimskom konaku pri povlačenjeu kroz Albaniju 1915.godine 1916. godine
Promo Muzeja nauke i tehnike – Beograd

 U okviru pratećeg programa će biti organizovano slikanje grupnog portreta autora izložbe prema fotografiji koje će demonstrirati akademska slikarka, konzervatorka i restauratorka muzeja Sanja Majstorović. Posetioci će na taj način moći da prate proces nastanka portreta prema fotografiji, kako se to radilo u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka.

Izložba "Vernisaž" će biti otvorena do 5. septembra 2022. godine, u Muzeju nauke i tehnike.

Podeli vest