Slike Gordana (6).jpg
promo

promo

Umetnički program

DUHOVNI SVET JEDNOG IKONOPISCA: Izložba ikona Gordane Radovanović biće prikazana u galeriji Singidunum

11.07.2022.

DUHOVNI SVET JEDNOG IKONOPISCA: Izložba ikona Gordane Radovanović biće prikazana u galeriji Singidunum
Veličina Slova

Sakralni opus Gordane Radovanović pod nazivom „Dnevnik mojih molitvi“ biće predstavljen u galeriji Singidunum od 13. jula (Knez Mihailova 40).

Gde se održava

Galerija Singidunum


Kada se održava

13. jul u 19 časova


Ova izložba predstavlja čitav jedan svet, svet ne samo objektivnih nego i njenih impresija i njenih promišljanja nad ovom svetom i sveštenom umetnošću. Odmah se, na prvi pogled vidi da je kod nje reč o autentičnom i originalnom pristupu živopisu. Ne odstupajući, ni jednog trenutka od svih onih pravila koja ova umetnost zahteva, Gordana gradi jedan svoj put, otuda sam naziv izložbe potvrđuje i pojačava tu istinu, napisao je u recenziji izložbe protojerej – stavrofor, dr Željko Đurić.

Jezik njenog ikonopisa je formiran, kako likovno, tako i duhovno i time svedoči jedinstvo kom teži svaki ikonopisac. Crteži su linijski i svedeni i kao takvi ostavljaju jak utisak na posmatrača. Kolorit je blag i odiše mirom koji je asocijacija za molitvu. Ideja izložbe uvodi nas u iskustvo odnosa i povezanostgi sa nekom ličnošću u datom vremenu. Vođena molitvom, izrodila se velika ljubav za slikanjem svetitelja i molitvenika naše Crkve koji svedoče pomoć i utehu. Gordana je u svom zadatku bila ubedljiva, ostavivši time utisak na posmatrača. Iz njenog opusa kojim se predstavlja posebno bih izdvojila ikonu Sv. Jovana Krstitelja koja odiše svojom celovitošću, navodi u ktalogu izložbe Danica Todorović, slika ri ikonopisac.

Podeli vest