unnamed (6).jpg
Aleksandar Radičević
promo

Aleksandar Radičević
promo

Umetnički program

USLOJAVLJANJE I RAZLIVANJE PO PLATNU! Nova izložba Aleksandra Radičevića

11.07.2022.

USLOJAVLJANJE I RAZLIVANJE PO PLATNU! Nova izložba Aleksandra Radičevića
Veličina Slova

Nova izložba mladog umetnika Aleksandra Radičevića u Prodajnoj Galeriji Beograd SPECIMENI / Soba ogleda – unutra je čudna zemlja - svečano se otvara 21. jula i trajaće sve do 8. avgusta.

Gde se održava

Prodajna galerija Beograd


Kada se održava

21. jula - 8. avgusta


Autor realizuje radove u duhu asocijativne apstrakcije, a izložbom „Specimeni” stvara kreativnu aluziju na uzorke biološkog sveta ili na ideju razvrstavanja i kolekcioniranja spoljašnjih senzacija i njihovog prevođenja likovnim sredstvima u svojevrsni skup ličnih artefakata.

unnamed (7).jpg
Aleksandar Radičević
promo

 Realizujući dela u tehnikama ulja i akrilnih boja na platnu, autor ispituje ekspresivne mogućnosti klasičnog slikarskog pristupa i afirmiše ideju o nepresušnoj vizuelno-komunikacijskoj moći ovog medija. Uočavamo da su pojedine slike ili segmenti zasnovani na grafizmu i naglašenom linearnom postupku u konstruisanju kompozicije. Ipak, ono što dominira ovom poetikom je omaž boji, plastičkim vrednostima pigmenta, magiji njegovog uslojavanja i mekog difuznog razlivanja po platnu.

Radičević pak ne teži filozofskim uopštavanju duhovnog u umetnosti, njegov stav je nepretenciozan i nadasve ličan, a metafizički trag i kada je učitan u prirodu likovnog elementa deo je slike kao hromatskog zapisa o individualnom životnom iskustvu i sećanju.

Miroslav Sapundžić, istoričar umetnosti

 Aleksandar Radičević (1992. Leskovac), završio je osnovne studije grafike (2013) i master studije slikarstva (2015) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Minhenu (2018/19). Priredio je dve samostalne izložbe i učestvovao na više grupnih izložbi.

Podeli vest