Miljana Niković.jpg
Miljana Niković

Miljana Niković

Umetnički program

ŠTA JE NA PRVOM MESTU - JEZIK, GOVOR ILI SPOZNAJA? Međunarodna izložba sledbenika filozofa Ludviga Vitgenštajna

14.07.2022.

ŠTA JE NA PRVOM MESTU - JEZIK, GOVOR ILI SPOZNAJA? Međunarodna izložba sledbenika filozofa Ludviga Vitgenštajna
Veličina Slova

Međunarodna onlajn izložba savremene umetnosti Kraj jezika - Još jednom o Vitgenštajnu na novom portalu za umetnost i nauku - Lichtfelder.org, koji je nastao u znak sećanja na umetnicu i matematičarku Maricu Radojčić. Ovaj veb sajt kroz tematske izložbe onlajn povezuje umetnike sa savremene austrijske i srpske umetničke scene.

U okviru konferencije posvećene filozofu Ludvigu Vitgenštajnu (1899-1951) koja je uz podršku Austrijskog kulturnog foruma održana na Filozofskom Fakultetu u Beogradu pod naslovom “Svet i reč - Vitgenštajn” u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja priređena je promocija portala za umetnost i nauku Lichtfelder.org. Nastao u znak sećanja na umetnicu i matematičarku Maricu Radojčić, pod pokroviteljstvom Austrijskog kulturnog foruma, Štrajerske kulturne incijative i pokrajne Štajerske.

Jochen Holler.jpg
Jochen Holler

Na poziv raspisan početkom 2022. pod naslovom “Kraj jezika - Još jednom o Vitgenštajnu” odazvalo se više od 40 umetnika iz obe zemlje. Njihovi radovi su u selekciji kustoskinja Danijele Vageneder-Stelčamer (AT) i Aleksandre Lazar (UK-SRB) objavljeni na ovom portalu na adresi   https://lichtfelder.org/open-call/ .

Varijacije o jeziku, filozofiji i umetnosti sa podnaslovima: “Šta je na prvom mestu - jezik, govor ili spoznaja”; “Daleko od razuma,daleko od čula - piktogrami našeg doba” i “Propozicija 2.022-stvarni svet?”, pronašle su izraz u radovima koji od artikulacije jezika stižu do njegovih likovnih i formativnih svojstava u komunikaciji, medijima i interpersonalnim relacijama.

Gerda Lampalzer.jpg
Gerda Lampalzer

 Skupu u bašti kap. Mišinog zdanja kome su prisustvovali filozofi i umetnici, otvorio je Adrijan Faeiks, direktor Austrijskog Kulturnog foruma u Beogradu istakavši Vitgenštajnovu relevantnost 100 godina posle njegove smrti i 70 godina nakon objavljivanja Traktata.

Uspostavljanje dijaloga i mosta, ne samo između austrijskih i srpskih umetnika, već i između savremene umetnosti i filozofije, bio je jedan od ciljeva projekta. Kvalitet radova i neočekivani načini na koji uključuju Vitgenštajnovu misao o jeziku u savremenom kontekstu nesumnjivo su pokazali važnost ovog pristupa,poručio je Faeiks.

IMG_1912+.JPG
promo

Prvom nagradom koju dodeljuje kompanija Viner Štediše ovenčan je rad Vanje Novaković iz Novog Sada pod naslovom “Scroll it” (aplikacija), koja na otvoren način provocira jednu od najvećih zavisnosti skoro svakog pojedinca u digitalnom svetu. Dve ravnopravne druge nagrade, pod pokroviteljstvom iste kompanije osvojili su Johen Holer za kompleksnu i impresivnu strukturu “Vitgenštajn generator” i Miljana Niković za video “Two simple letters” u kome na savremen, poetski način ispituje govor i mogućnosti njegove vokalne i emocionalne transpozicije. Posebne pohvale dobili su Lana Vasiljević za seriju “Ltd. (piktogrami našeg doba)” i Boris Burić za “Dve reči”

Boris Burić.jpg
Boris Burić

 Najoriginalniji eksperimentalni umetnički doprinos dala je, po mišljenju žirija, Gerda Lampalcer koja se u trominutnom videu “Thoughts Are Free / Die Gedanken sind frei” poigrava ograničenjima i slobodom jezika i mišljenja, unutar geopolitičkih podela. Priznanje za umetničku izuzetnost pripalo je Izabeli Kolhuber za “Aus dem Gesetz / From the Law” svitak koji tekst austrijskog zakona o autorskim pravima predstavlja kao gustu mrežu apstraktne teksture, naglašenih skulpturalne izražajnosti, u čijem se tkanju realizuje pozicija “jezika u jeziku” kao i razmatranje na temu originalnosti. 

Isabella Kohlhuber.jpg
Isabella Kohlhuber

Podeli vest