IMG_1875.jpg
promo

promo

Umetnički program

„ŽIVO NASLEĐE” POD PRSTIMA POLAZNIKA MANAKOVE ŠKOLE FILIGRANA: Uspešno završen kurs tradicionalnog zanata

19.07.2022.

„ŽIVO NASLEĐE” POD PRSTIMA POLAZNIKA MANAKOVE ŠKOLE FILIGRANA: Uspešno završen kurs tradicionalnog zanata
Veličina Slova

U okviru edukativnog programa radionica tradicionalnih zanata koji godinama unazad uspešno organizuje Manakova kuča pri Etnografskom muzeju četvrtu godinu za redom realizovana je škola filigranskog zanata pod nazivom „Deset dana filigrana”

Škola o filigranu posvećena je upoznavanju sa znanjima i veštinama u vezi sa ovom specifičnom tehnikom obrade metala koja je prisutna na prostoru Srbije još od srednjeg veka. Filigranski zanat, element nematerijalnog kulturnog nasleđa iz domena znanja i veština u vezi sa tradicionalnim zanatima, upisan je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije 2012. godine.

IMG_1995.jpg
promo

Škola „Deset dana filigrana” koja je održana tokom jula u Manakovoj kući u Beogradu za edukatore polaznika radionica imala je jedne od najaktivnijih nosilaca znanja i veština u vezi sa ovim zanatom – Gorana Ristovića Pokimicu i Ivanu Stojanovski Stanković. Organizovanjem škole filigranskog zanata u saradnji sa nosiocima ovog elementa „živog nasleđa”,, Manakova kuća i Etnografski muzej u Beogradu nastavljaju sa radom na prezentaciji, promociji i podizanju svesti o važnosti očuvanja ovog tradicionalnog zanata, ali i na povećanju broja njegovih nosilaca.

Podeli vest