IMG_20211218_112908_edit_2014316839093159.jpg
Slobodanka Rakić-Šefer

Slobodanka Rakić-Šefer

Umetnički program

SVAKA DEVOJČICA IMA PRAVO NA SVOJE SNOVE I ODRASTANJE!Hajde da joj zajedno sa umetnicom Slobodankom Rakić Šefer pomognemo

21.07.2022.

SVAKA DEVOJČICA IMA PRAVO NA SVOJE SNOVE I ODRASTANJE!Hajde da joj zajedno sa umetnicom Slobodankom Rakić Šefer pomognemo
Veličina Slova

Nova izložba u Galeriji Singidunum „Tatine princeze" posvećen svim devojčicama, starijim i mlađim, možete pogledati od 27. jula kada je svečano otvaranje u 19 časova, a autorka Slobodanka Rakić Šefer nas poziva da zadržimo dete u sebi i da mu pomognemo.

Gde se održava

Galerija Singidunum


Kada se održava

27. jula - 5. avgusta


Izložba „Tatine princeze", kako Slobodanka Rakić Šefer ističe, je nastala tako što je slučajno naslikala prvu gospođicu, a bilo je to pre petnaestak godina, nije ni slutila da će naići na veliko interesovanje i odobravanje. Uradila ih je nekoliko a najviše su im se obradovali muškarci koji su u kući ili porodici imali svoju malu princezu, bilo kćerku, bilo unuku bilo sestričinu.

Kad sam naslikala nekoliko velikih formata očevi su ih radosno prepoznali kao slike za svoje kućne princeze. Tako se spontano rodio naziv za čitav spektar slika : TATINE PRINCEZE.

Slobodanka Rakić Šefer, umetnica

 Slobodanka za sebe kaže da je i ona sama odrastala kao očeva princeza, iako je to vreme socijalizma, imala je sve što se tada moglo kupiti. Ona ovom izložbom ona ističe koliko voli šarene tkanine, cipelice i samu ženstvenost što čini jednu princezu, a ujedno i skreće pažnnju na to da se danas nigde ne može naći prirodna svila i da je sve od veštačkih materijala.

 Prisetila se i svojih putovanja do Beograda, kupovine knjiga, časopisa, engleske akvarel boje, nemačke olovke, talijanski akvarel papir, holandske uljane boje, češko laneno platno… Pa bi se onda, kako ona kaže vracala u Šabac natovarena teškom robom, ali ono što sam događaj čini još lepšim i ponosijim je to da ju je na autobuskoj stanici čekao otac.

3 (1).jpg
Slobodanka Rakić Šefer

Umetnica se, zbog svog detinjstva i odrastanja, povezuje i prisno osećaa dušu mlade devojke ili žene, saoseća se sa njenom odrastanjem, prepoznaje faze i preobražaje, snove, lutanja, maštanja, strepnje i sve one slatke muke kroz koje mora da prođe. Kao neizostavni deo su i bajkoviti snovi o princu, nežni poetski snovi kroz lirske stihove, citati pesnika, muzičke note i instrumenti, haljine, torbice, cipele, parfemi, nakit, ogrlice…

2 (2).JPG
Slobodanka Rakić Šefer

 Cilj i misija ove izložbe je ta da se Slobodanka bori za to da ne treba ništa od toga oduzeti toj devojčici, već da joj svi zajedno pomognemo da odraste na najbolji način, da sve strepnje, sumnje, snove, muke i verovanja budu u njoj utemeljeni na najbolji način kako bi ona sutra bila jaka žena i nežna majka, i kako bi se u potpunosti ostvarila i lično i porodično i profesionalno.

Podeli vest