Rančićeva kuća.JPG
promo

promo

Umetnički program

54. KULTURNO-TURISTIČKE MANIFESTACIJE „GROČANSKE SVEČANOSTI“! Bogat program povodom i 24. Likovne kolonije

25.07.2022.

54. KULTURNO-TURISTIČKE MANIFESTACIJE „GROČANSKE SVEČANOSTI“! Bogat program povodom i 24. Likovne kolonije
Veličina Slova

Svečano otvaranje 24. po redu Likovne kolonije opštine Grocka biće upriličeno u Rančićevoj kući u sredu 27. jula u 20.00 časova, uz prezentaciju radova sa prethodnih likovnih okupljanja. Ovom prilikom u letnjoj „Muzičkoj bašti“ Rančićeve kuće nastupiće poznati novosadski sastav „KILLO KILLO banda“.

Gde se održava

Rančićeva kuća, Grocka


Kada se održava

27. jula do 1. avgusta


 Dvadeset i četvrta po redu Likovna kolonija, tradicionalna umetnička smotra u okviru 54. kulturno-turističke manifestacije „Gročanske svečanosti“, održaće se u lepoj varoši kraj Dunava u periodu 27.07 - 01.08.2022. godine.

Grocka je poznata po tradicionalnim svečanostima koje se svakog avgusta organizuju u ovoj varošici, ali neizostavni događaj ove višedecenijske manifestacije svakako je Likovna kolonija. Umetničko okupljanje „24. Likovna kolonija GO Grocka“ je tradicionalni kulturni program usmeren ka stvaranju nove umetničke produkcije, predstavljanju opštine Grocka u svetlu njenih kulturnih, umetničkih, turističkih, prirodnih lepota i vrednosti, kao i podrške umetnicima i afirmaciji likovnog života u lokalnoj sredini i Republici Srbiji. 

Do sada je kolonija ugostila više od dve stotine renomiranih umetnika, i danas spada u kulturne manifestacije od značaja za prestonicu. Inicijativa za ovu vrstu umetničkog okupljanja potekla je od čuvene porodice Medaković i akademika Dejana Medakovića, istoričara umetnosti.

Zorica Antić, dipl. istoričarka umetnosti - kustoskinja

 Na 24. Likovnoj koloniji GO Grocka učestvuje dvanaest akademskih umetnika mlađe i srednje generacije širom Srbije, a selektorka umetničke smotre je Zorica Atić, dipl. istoričarka umetnosti – kustoskinja, koja navodi:

- U godini kada se obeležava i proslavlja vek od rođenja akademika Dejana Medakovića, ne treba zaboraviti da ga i Grocka još kako i s razlogom pamti. Kao i mnogi znameniti ljudi naše zamlje, akademik je u lepoj varoši kraj Dunava često i rado boravio, dočekivao i ispraćao prijatelje, družio se sa umetnicima i intelektualcima, razmenjivao misli i ideje, i na jednom od čarobnih gročanskih brežuljaka pisao svoja poznata dela, s pogledom na reku, a traga je ostavio i u osnivanju Likovne konije Opštine Grocka, 1998. godine.

Do danas je kolonija tradicionalna umetnička smotra koja i dalje okuplja renomirane umetnike, a Grocka je jedna od svega dve beogradske opštine koja neguje ovu vrstu umetničke razmene.

Podeli vest