Bojana-Nikolic-Ako moras da volis voli sumu, 120x80cm.jpg
Ako moraš da voliš šumu 120x80cm
Bojana Nikolić

Ako moraš da voliš šumu 120x80cm
Bojana Nikolić

Umetnički program

SLIKE ŽIVE PO ZAKONIMA SVOJE VLASTITE PRIRODE I DELUJU KAO NOVO VIĐANJE I DOŽIVLJAJ SVETA! Nova izložba Bojane Nikolić

09.08.2022.

SLIKE ŽIVE PO ZAKONIMA SVOJE VLASTITE PRIRODE I DELUJU KAO NOVO VIĐANJE I DOŽIVLJAJ SVETA! Nova izložba Bojane Nikolić
Veličina Slova

Translucent je nova izložžba umetnice iz Pirota, Bojana Nikolić čije svečano otvaranje je zakazano za četvrtak 11. avgusts a početkom u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, i trajaće sve do 29. avgusta.

Gde se održava

Prodajna galerija Beograd


Kada se održava

11 - 29. avgusta


Najnoviji ciklus slika pod nazivom Translucent nastao tokom 2020. i 2021, zasnovan je na rekombinovanju slikarskih postupaka koji se obično primenjuju u dečjem stvaralaštvu – fluorescentni kolorit sa pastuoznim nanosima metalik zlatne i srebrne boje. Razrešenje svake ponaosob situacije na slikarskoj plohi odvija se u procesima naizmeničnog nanošenja i poništavanja materije u pokušaju harmonizovanja elemenata koji metaforički prenose ideju o ambivalentnosti pojmova čovek/priroda, život/smrt i dr.

Breze, 80x60cm.jpg
Breze, 80x60cm
Bojana Nikolić

 Bojana Nikolić diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Priredila je trideset jednu samostalnu izložbu i učestvovala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitica je više nagrada u oblasti slikarstva i kratkometražnog filma, od kojih izdvajamo nagradu FLU Beta i Rista Vukanović (2005).

Bojana Nikolić se inspiriše oblicima prirode kao izvorom jedne poetske ozarenosti autora u procesu stvaranja novog vizuelnog fenomena, originalne slike. Svetla i harmonična boja, fini ritmovi pojedinih celina slike, punoća zvuka i dubina emocija, sloboda čina otkrivanja celovite harmonije slike, sve su to samo neki elemeti poetske strukture ovih raskošnih likovnih prizora. Najnoviji ciklus slika samo je logični sled prethodnih inspiracija i likovnih iskustava njenih kompozicija. Ni jedna od njih nije u funkciji ponavljanja oblika vidljive stvarnosti. Sudari ulivanja i razdvajanja praha ili čestica na površini slika stvaraju bajkovit i mitološki splet asocijacija do fantazama. One imaju izvesnu simboliku kao moćnu unutrašnju dimenziju oblika. Bojanine slike žive po zakonima svoje vlastite prirode i same po sebi deluju kao novo viđenje i novi doživljaj sveta.

Radmila Vlatković, istoričarka umetnosti

Podeli vest