image003.jpg
promo

promo

Umetnički program

UMETNIČKI POVRATAK TRADICIONALNOJ FOTOGRAFIJI: Pogledajte izložbu analognih forografija Tijane Đinđić u Parobrodu!

15.08.2022.

UMETNIČKI POVRATAK TRADICIONALNOJ FOTOGRAFIJI: Pogledajte izložbu analognih forografija Tijane Đinđić u Parobrodu!
Veličina Slova

Izložba analognih fotografija pod nazivom „Ritam“ Tijane Đinđić biće otvorena u utorak, 16. avgusta u 19 časova u UK Parobrod.

Gde se održava

UK Parobrod


Kada se održava

16. avgusta - 5. septembra


„'Šta je ovo? Crtež, slika, grafika ili fotografija?” To je najlepše pitanje koje sam dobila u vezi ove serije. Nakon godina komercijalne digitalne fotografije vraćam se korenima, foto-sekciji iz osnovne škole, senkama na crvenim zidovima laboratorijskog osvetljenja. Dinamične digitalne fotografije u kojima instant vidimo rezultat, odmah ispravljamo greške, ponovo snimamo, ili prikrivamo detalje fotošopom za mene su deo komercijalne prakse. Umetnička praksa, sa druge strane, vraća me na osnovna podešavanja, resetuje moj fotografski ukus. Nekada i ja budem zavedena filterima, padnem pod uticaj trendova jeftinih trikova digitalne komunikacije. Ali tu je dobri stari, strogi učitelj, fotografski zanat koji zahteva veštinu, strpljenje i ne oprašta greške, otvoreno o svom radu govori autorka postavke i dodaje.

U eri digitalnih slika, svoj odnos prema umetničkoj fotografiji sam odredila u smeru vraćanja organskom, plemenitom procesu, starom zanatu koji zahteva veštinu, strpljenje, a naročito razmišljanje i planiranje pre fotografisanja i izrade u laboratoriji. Ipak, uvek ima improvizacije, iznenađenja i nepredvidivih situacija! Takav je bio ceo ovaj analogni postupak – od kreiranja negativa do kreiranja pozitiva koji će biti pred vama.

Podeli vest