KOMPOZICIJA VERTIKALA   Katarina Andjelkovic.jpg
Kompozicija Katarina Anđelković
promo

Kompozicija Katarina Anđelković
promo

Umetnički program

DIJALOZI FORME I PROSTORA PROIZVODE IRACIONALNA ZNANJA I ISKUSTVA! Nadrealna izložba u Maloj galeriji Ulupuds-a

15.08.2022.

DIJALOZI FORME I PROSTORA PROIZVODE IRACIONALNA ZNANJA I ISKUSTVA! Nadrealna izložba u Maloj galeriji Ulupuds-a
Veličina Slova

Projekat Surrealism: Space Unbounded ispituje kako nadrealizam, kao teorijski konstrukt, pruža kritiku sveta svakodnevice i prostora u kojem trenutno živimo. Izložbu ovog projekta možete posetiti od 19. avgusta u Mala galerija Ulupuds-a u 19 časova.

Gde se održava

Mala galerija Ulupuds-a


Kada se održava

19. avgusta u 19 časova


Nadrealizam nudi alternativne načine posmatranja i predstavljanja prostora: on učestvuje u kreiranju inventivnih izraza i različitih dvodimenzionalih i trodimenzionalnih praksi u postupku kreiranja slika. U tom promišljanju, digitalne grafike koje čine Surrealism: Space Unbounded zamišljaju okruženja toliko otuđena, iracionalna i distopična, da je moguće posetiti ih jedino našom podsvešću. U dijalozima formi i prostora gde se proizvode iracionalna značenja i iskustva, glavni akter postaju slike skrivanja i otkrivanja, prisustva i odsustva, pragova i pasaža, u nadrealističkom univerzumu u kojem nema jasnih granica ili fiksnih identiteta.

VERTIKALA 1  Katarina Andjelkovic.jpg
Katarina Anđelković

 Uvođenje taktika nadrealističke prakse poslužilo je kao način za ispitivanje veze između digitalnog crteža (kao deo savremenih crtačkih praksi) i tekućih transformativnih prostorno-vremenskih uslova sveta. Tehnike nadrealizma André Bretona (1924) omogućile su joj da traga za višedimenzionalnim idejama u procesu crtanja u vezi sa pitanjima i taktikama nadrealističke prakse. Ovaj pristup je otkrio performativnu prirodu elemenata slike razvijajući nove načine arhitektonske notacije.

Moja interesovanja za nadrealističke načine rada rezultirali su destilacijom arhitekture do apstraktnog ,,performansa’’ eksplozija boja, nestabilnih struktura, promena razmera i anomalija konteksta, u pokušaju da ostavim prostor za emocionalno, zagonetno, magično i fantastično.

Katarina Anđelković, umetnica

 Osim izložbe imaćete prilike da budete deo multimedijalnog predavanja "Surrealism: Space Unbounded" koje će održati autor u sklopu pratećeg programa. Svi prikazani radovi su publikovani u internacionalnim naučnim casopisima (Arts & Humanities Citation Index, Web of Science) i izlagani u okviru internacionalnih izložbi umetnosti i arhitekture u Velikoj Britaniji, Irskoj, Italiji, Španiji, Holandiji, Slovačkoj, Nemačkoj, Sjedinjenim Američkim državama, Kanadi, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Turskoj, Rumuniji, Srbiji, itd.

VERTIKALA 4  Katarina Andjelkovic.jpg
Katarina Anđelković

Katarina Anđelković, doktor nauka u arhitekturi, dipl.inž.arh., je teoretičar, arhitekta, istraživač i slikar. Anđelković je visokokvalifikovani crtač, pisac i istraživač. Katarinina istraživanja, pisanje i edukacija fokusiraju se na to kako se ideje mogu prevesti u različite medije, ukrštajući arhitekturu, vizuelne umetnosti i film.

Podeli vest