1.jpg
promo

promo

Umetnički program

MODERAN IZRAZ ISKAZAN STARIM TEHNIKAMA: Tapiserije i reciklaže su instalacija Milice Marinković u galeriji Singidunum

16.08.2022.

MODERAN IZRAZ ISKAZAN STARIM TEHNIKAMA: Tapiserije i reciklaže su instalacija Milice Marinković u galeriji Singidunum
Veličina Slova

„S+Z = Z+S” naziv je treće samostalne izložbe Milice Marinković koja je predstavljena u galeriji Singidunum do 20. avgusta.

Gde se održava

Galerija Singidunum


Iako bi ove godine trebalo obeležiti 10 godina njenih stvaralačkih radova od recikliranog materijala, ovog puta autorka je odlučila da u okviru postavke izloži moderne tapiserije izrađene starim tekstilnim tehnikama, u vidu instalacije.

6.jpg
promo

Najveći akcenat je na tradiciji i simbolici koje šalju materijali i tehnike koje su korišćene za izradu radova. „Kroz čitav svoj umetnički rad želim da skrenem pažnju na očuvanje tradicije. Iz tog razloga sam se opredelila za tehniku tkanja, koja je tipična za izradu tapiserija, kao i tehnike heklanja i pletenja uz upotrebu tradicionalnih i modernih prediva. Pri izradi su dodati delovi ili plodovi biljki koje imaju svoju simboliku. To su orah, lipa, žito, stabljike ljiljana i masline. Sve to nije slučajno sklopljeno u jednu celinu. Sve u celini ima mnogo dublje i emotivnije značenje, zato što sam ovu izložbu posvetila svojoj baki i dekama, kao i svim bakama i dekama i ljudima uopšte, koji jesu ili nisu više sa nama. Te generacije su živele u vremenu kada se znalo šta su tradicija, kultura i poštovanje“, rekla je autorka izložbe.

Podeli vest