image001.png
promo

promo

Umetnički program

DA LI SMO PRIRODNI ILI VEŠTAČKI: Odgovor nudi izložba filigranskog nakita Marije Miloševski

25.08.2022.

DA LI SMO PRIRODNI ILI VEŠTAČKI: Odgovor nudi izložba filigranskog nakita Marije Miloševski
Veličina Slova

U Etnografskom muezju u Beogradu 25. avguata u 19 časova biće otvorena izložba filigranskog nakita „Mamka”, autora Marije Miloševski.

Gde se održava

Etnografski muzej


Kada se održava

25. avgust u 19 časova


Izložba „Mamka” umetnice Marije Miloševske bavi se kontrastima, ali i sličnostima između dva drevna zanata: filigrana i pecanja. U drevnim veštačkim mušicama pronalazi inspiraciju za filigranski nakit.

Kultura, kao način života, predstavlja pokušaj da se obuhvate smisao postojanja, svet predmeta, kao i svakodnevne prakse koje proizvode materijalni život, čime nam nude modele za kompleksnu evaluaciju. Ovom izložbom, Marija postavlja pitanje: da li smo i dalje prirodni, ili postajemo veštački?

Marija Miloševska, rođena 1982. godine u Skoplju, završila je studije etnologije i antropologije 2004. godine. Po završetku studija, počela je da se bavi filigranom, kao i upotrebom različitih medija u svrhu prenošenja procesa tehnike izrade filigrana. Vlasnica je brenda “MAkedonska MušičKA” - MAMKA, u okviru kog izrađuje proizvode koji pričaju priču o najstarijem zabeleženom svedočanstvu o upotrebi veštačke mušice. Kolekcija MAMKA dobila je 2021. godine nagradu na takmičenju BIG SEE fashion design u konkurenciji sa učesnicima iz 23 zemlje. Takođe, bila je jedna od predstavnica
Makedonije na XIV Bijenalu mladih umetnika Evrope i Sredozemlja u oblasti primenjenih umetnosti, koji se održao u Skoplju 2009. godine.

Njena prva samostalna izložba filigranskog nakita i instalacija „OROROK – hladna žica istopljena vrelim ritmom”, inspirisana rok muzikom bivše Jugoslavije, predstavljena je u Skoplju, Đevđeliji, kao i Ljubljani. U toku 2012, Miloševska je nastupila sa dva performansa o tehnici filigrana, u Skoplju kao i Beču, a takođe je i promovisala svoj prvi dokumentarac „Pesma srebra”, koji je prikazan na mnogim festivalima izvan Makedonije. Festival rok dokumentaraca „DORF” u Vinkovcima, poverio je Mariji da bude deo kreativnog tima i dizajnira nagrade.

Jula 2015. napravila je nagradu za životno delo za Dejvida Bouvija, koja mu je uručena na festivalu Skoplje Sinema Siti. U saradnji sa kustoskom organizacijom “Something Human” iz Londona, Miloševska je realizovala dva performansa: „Dom, migracija, identitet” u Skoplju, kao i „Kriza” u galeriji Bonington u Notingemu (Velika Britanija). Tokom 2017. uzima učešće u projektu za preduzetnike u organizaciji CEED HUB, koji je podržao program IME Ambasdade Švajcarske u Skoplju. U aprilu 2019. učestvovala je na izložbi renomiranog majstora filigrana Gorana Ristovića, nazvanoj „Raskršće”
koja je održana u Manakovoj kući u Beogradu.

Podeli vest