320x220 cm.jpeg
Haris Rakić

Haris Rakić

Umetnički program

REALNI PRIZOR ILI IMAGINARNA PUTOVANJA? Tragovi prisustva u Galeriji `73

29.08.2022.

REALNI PRIZOR ILI IMAGINARNA PUTOVANJA? Tragovi prisustva u Galeriji `73
Veličina Slova

Izložba slika Harisa Rahića, umetnika mlađe generacije, koja nosi naziv „Tragovi prisustva“, biće svečano otvorena u četvrtak 25. avgusta u 19 časova u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Banovo brdo).

Gde se održava

Galerija `73


Kada se održava

25. avgusta - 4. septembra


Postavku čine slike velikih formata, složene kompozicije ispunjene formama čiji je sadržaj u nekim partijama apstraktan, a u drugim pak figurativan, koji već sada jasno referiše na prepoznatljiv rukopis ovog mladog stvaraoca. Paleta boja na Rahićevim slikama čini da ovaj umetnički opus deluje na posmatrača taman toliko da prenosi direktno trenutnu emociju - do jarkih svežih boja, u kojima se oslikava radost življenja i stvaranja, do posedovanja patine, koja asocira na već proživljeno, davno odsanjano, skoro zaboravljeno.

Accordions, 250x200.jpg
Accordions, 250x200
Haris Rahić

Naziv izložbe ,,Tragovi prisustva” se može posmatrati u formi jednog slikarskog vremeplova, koji se čita kroz realne prizore, ali i kroz imaginarna putovanja, da bi se na taj način spojila ta dva sveta u jedan, odnosno da bi se zaokružio i uhvatio taj imaginarni prikaz, to sazvežđe u kojem obitava mašta u jedan realan slikarski izraz izlažući se novim iskustvima, čulnim utiscima i stanjima uma.

 Haris Rahić rođen je 1994. godine u Novom Pazaru. Završio osnovne studije, odsek slikarstvo, u klasi profesora Gordana Nikolića i master akademske studije, u klasi profesora Radomira Kneževića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Diplomirao 2018. godine. Priredio je tri samostalne i učestvovao na mnogobrojnim kolektivnim izložbama. Dobitnik dve nagrade na Festivalu stvaralaštva mladih U Novom Pazaru, kao i treće nagrade na Likovnom salonu mladih u Novom Pazaru 2017. godine. Član je ULUSa od 2019. godine. Živi u Beogradu. Trenutno je na trećoj godini doktorskih studija u klasi profesora Radomira Kneževića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Izložba će trajati do 6. septembra.

Podeli vest