Filip Baralic 1.jpg
Filip Baralić

Filip Baralić

Umetnički program

NOVI DINAMIZAM I STVARANJE DINAMIČNIH FORMI NA MAKRO NIVOU! Nova izložba u Domu omladine

05.09.2022.

NOVI DINAMIZAM I STVARANJE DINAMIČNIH FORMI NA MAKRO NIVOU! Nova izložba u Domu omladine
Veličina Slova

Svečano otvaranje izložbe u utorak, 6. septembra u 19 časova u Domu omladine Filipa Baralića. Radovi u okviru izložbenog projekta pod nazivom “Novi dinamizam” predstavljaju segment višegodišnjeg istraživanja umetnika.

Gde se održava

Dom omladine Beograd


Kada se održava

6 - 18. septembra


Tokom navedenog procesa umetnikov rad je evoluirao integrišući u sebe različite forme likovnog izražavanja od tradicionalne skulpture, preko instalacije i crteža, do digitalne grafike, samim tim i drugačije pristupe obrade materijala.

U osnovi stvaralaštva Filipa Baralića je stvaranje dinamičnih formi na makro nivou, kao i pokreta unutar ljudske figure, koji vode ka anatomskoj organizaciji – u vidu artikulacije složenosti i jednostavnosti oblika, varijacije ritmova, i finalno prožimanja forme i prostora koji je okružuje.

Filip Baralic 2.JPG
Filip Baralić

 Kroz svoj rad, umetnik daje primat liniji i površini u prostoru, u kombinaciji sa negativom forme čime se stvara utisak prostornog crteža. Skulpture često nastoje da sakriju svoju masu koja je podređena liniji i praznini. One poseduju otvorenu formu i teže da budu dinamične poput arabeski, koje se udaljavaju od volumena i streme ka pokretu i akciji. Skulpture nisu monolitne, već razuđene i teže da se nametnu posmatraču kompleksnom igrom svetlosti i senke, linije i površine, forme i praznine.

Filip Baralic 3.JPG
Filip Baralić

 Filip Baralić, rođen 1988. u Užicu. Osnovne i master studije završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, katedra za vajarstvo, u klasi profesora Tomislava Todorovića. Bavi se skulpturom, crtežom i grafikom. Nagrađivan u oblasti skulpture. Jedan od osnivača Udruženja vizuelnih umetnika Užice (UVUU) i Galerije Reflektor. Živi i radi u Užicu.

Podeli vest