Pričam vam priču-naslovna_1024x661.jpg
Pričam vam priču
Nenad Borojević

Pričam vam priču
Nenad Borojević

Umetnički program

VIŠE NEMA EMPATIJE, JER SE EMPATIJOM TRGUJE! Nova izložba Ekselencije Fiapa u Galeriji `73

07.09.2022.

VIŠE NEMA EMPATIJE, JER SE EMPATIJOM TRGUJE! Nova izložba Ekselencije Fiapa u Galeriji `73
Veličina Slova

Izložba fotografija „Ljudi“ autora Nenada Borojevića, biće svečano otvorena u četvrtak 8. septembra u 19 časova u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Banovo brdo) i trajaće do 13. septembra.

Gde se održava

Galerija `73


Kada se održava

8 - 13. septembra


 Nenad Borojević se tokom godina u velikoj meri pozicionirao kao autor koji uspeva da stvara upravo lične prizore, što je jedan od najtežih zadataka koje pred sobom postavljaju fotografi tog žanra. Tim traganjem pokazuje dva puta u komentarisanju te teme. Sa jedne strane on uočava ljude koji emotivno i fizički pripadaju ulici, a sa druge i one koji su se na njoj našli kao prolaznici. U prvom slučaju Borojević se dakle opredeljuje za onu večnu temu lajf fotografije, beleženje života ljudi koje isti taj život nije mazio i naterao ih da postanu beskućnici. Ipak, Borojević nam takvim snimcima svedeno pokazuje i drugu stranu medalje. Prosijačenje je danas u Beogradu za nekoga odličan biznis, a za drugog, onoga koji sedi na asfaltu, strah da „velikom gazdi“ neće doneti dovoljno novca.

05.Takav je zivot_1024x683.jpg
Takav je život
Nenad Borojević

 Tragedija leži u tome što je prosijačenje u modernim vremenima postalo iluzija, potvrda da više nema empatije, jer se empatijom trguje. Zato Borojević najviše i pokazuje tu nezainteresovanost prolaznika prema prosijaku, i time pokreće značajnu temu o „lažnoj patnji“. Ulica danas više nije ona ulica koju pamtimo iz vremena velike ekonomske krize, kada se znalo da onaj koji prosi to radi zato što je gladan. Nova ulica je okrenula svet naopačke, pa tako za prave prosijake, koji su takođe deo Borojevićevog opusa, možemo pomisliti da su profesionalci i obrnuto. Sa druge strane, likovni pristup ulici podrazumeva i odnos čoveka prema ambijentu, predmetima, stvarima, arhitekturi i scenografiji. U tom slučaju govorimo o ulici koja je fragment, isečeni detalj, kadriranje koje menja realnosti i uvodi nas u novi mizanscen.

09.Usamljena_1024x683.jpg
Usamljena
Nenad Borojević

 Savremena ulična fotografija veliku pažnju pridaje „decisive moment“-u, ali možda još više tom prostoru u kome prolaznik izgleda kao da je zarobljen, kao da je zakoračio u neku nepoznanicu, nerešivi „puzzle“ iz kog nema povratka.

Nenad Borojević zvršio je Školu video novinarstva 2014. godine u “Udruženju novinara Srbije”. Član foto kluba “Beograd” i “Foto Saveza Srbije” od 2014. godine. Učestvovao je na 800 domaćim i međunarodnim salonima od 2014. do danas, gde je osvojio 460 nagrada, od kojih su 314 pohvala, 36 bronzanih medalje, 45 srebrnih medalja i 65 zlatnih medalja. Od 2020. je nosilac fotografskog umetničkog zvanja “AFIAP” od svetske fotografske asocijacije “ FIAP” i fotografskog izlagačkog zvanja “F1” od “Foto Saveza Srbije. 2020. g. postaje član fotografskih asocijacija “ Global Photographic Union” i Asia Photographers Union. U poslednjih 20 godina je među 10 najnagrađenijih autora Foto saveza Srbije. 2021. g. dobija fotografsko zvanje “Ekselencije Fiapa“ (Excellence FIAP ) , EFIAP.

10.Dom_1023x683.jpg
Dom
Nenad Borojević

Podeli vest