Jaroslav K poziv.jpg
promo

promo

Umetnički program

EKSPRESIVNA POETIKA ZABORAVLJENOG UMETNIKA! Izložba radova iz privatne zaostavštine

12.09.2022.

EKSPRESIVNA POETIKA ZABORAVLJENOG UMETNIKA! Izložba radova iz privatne zaostavštine
Veličina Slova

Izložba Ekspresivna poetika Jaroslava Kandića biće svečano otvorena 13. septembra u 19 časova i trajaće do 7. oktobra u Galeriji RTS-a. Na otvaranju izložbe u Galeriji RTS govoriće Nikola Kusovac, likovni kritičar i član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a i viši kustos Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru Danijela Matović.

Gde se održava

Galerija RTS-a


Kada se održava

13. septembara - 7. oktobara


Izložba Ekspresivna poetika Jaroslava Kandića predstavlja osvrt i ponovno vraćanje u fokus ovog, od stručne i šire javnosti, zaboravljenog umetnika. Postavka obuhvata radove koje je Jaroslav Kandić poklonio Muzeju rudarstva i metalurgije tokom svog boravka u Boru, kao i radove iz privatne zaostavštine. Svojevrsna je posveta i sećanje na ovog uglednog slikara i likovnog pedagoga koji je jedan deo svog života i stvaralaštva zaveštao gradu Boru.

Jaroslav Kandić je bio umetnik velikog stvaralačkog potencijala o čemu svedoči i broj njegovih sačuvanih dela. Jedan je od onih autora koji je koristio svaku priliku da iskaže stvaralački senzibilitet i društveni angažman, određujući sebe prvenstveno kao umetnika koji korespondira sa vremenom i svojim neposrednim okruženjem.

Ubrzo posle završene likovne akademije Kandić dolazi u Bor 1961. godine gde je živeo i radio blizu dvanaest godina. Jaroslav Kandić je, tokom boravka u Boru, bio profesor likovne umetnosti u Gimnaziji "Bora Stanković". U to periodu imao je više samostalnih izložbi i to 1961, 1962, 1963, 1966, 1969 i 1972. godine. Poslednja izložba u Boru priređena je 1999. godine u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije i predstavljala je retrospektivu njegovog četrdesetogodišnjeg stvaralaštva.

Podeli vest