1 (8).jpg
promo

promo

Umetnički program

U KRAKU SA STOPAMA DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA! Dokumentaristička izložba u Galeriji '73

19.09.2022.

U KRAKU SA STOPAMA DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA! Dokumentaristička izložba u Galeriji '73
Veličina Slova

U četvrtak, 22. septembra 2022., sa početkom u 19 časova, biće otvorena dokumentaristička izložba „Stopama Despota Stefana Lazarevića“ autora Milivoja Miše Rupića. Ova kulturna ustanova već četrnaestu godinu za redom organizuje Festival kulture koji se pod pokroviteljstvom Saveta Evrope organizuje u čitavoj Evropi pa i kod nas.

Gde se održava

Galerija '73


Kada se održava

22. septembra - 4. oktobra


Dokumentaristička izložba o liku i delu Despota Stefana Lazarevića, koji je ostavio velikog traga u srpskoj istoriji, kulturi, spoljnoj politici i književnosti, prikazaće despotov rad i dela na ujedinjenju srpskih zemalja, proglašenju i razvoju Beograda kao prestonog grada, rad na zaštiti, prava i zakonitosti u oblasti rudarstva najznačajnije privredne grane tog vremena u Srbiji. Posebna pažnja biće posvećena despotovom radu na uzdizanju pismenosti - prepisivačkoj školi, podizanju crkava i manastira u okviru SPC. Prikaz povelja i darodavnica Hilandaru, Beogradu, manastiru Mileševi. O kovanju novca, o grbu i pečatu despota Stefana. Osvrt na unutrašnju i spoljnu politiku koju je despot vodio u odnosu na Tursku, Vizantiju, Ugarsku, Zetu, Dubrovnik, Veneciju..... 

Tema ovogodišnje manifestacije je „Održivo nasleđe/ Sustainable Heritage“. Tokom trajanja izložbe biće organizovana stručna vođenja kroz izložbu kao i brojni propratni programi, a za slepe i slabovide osobe biće obezbeđen program-vodič na Brajevom pismu.

4 (7).jpg
promo

Svečano otvaranje izložbe je zakazano za četvrtak, 22. septembar u 19 časova, a izložba će trajati do 4. oktobra 2022.godine.

Ulaz za sve programe tokom trajanja Manifestacije je besplatan.

Podeli vest