2.jpg
promio

promio

Umetnički program

CRTEŽI KAO VID MEDITACIJE: Izložba radova Sandre Nikač u Maloj galeriji SINGIDUNUM-a

05.12.2022.

CRTEŽI KAO VID MEDITACIJE: Izložba radova Sandre Nikač u Maloj galeriji SINGIDUNUM-a
Veličina Slova

Izložba crteža Sandre Nikač biće otvorena 7. decembra u 19 časova u Maloj galeriji ULUPUDS-a pod nazivom „Paramparčad".

Gde se održava

Mala galerija ULUPUDS-a


Kada se održava

7 - 15. decembra


Sandra Nikač (1987) je diplomirala istoriju umetnosti i scenografiju. Radi kao scenografkinja i kreatorka lutaka. Tokom kovid pandemije, zbog nemogućnosti da aktivno radi u okvirima svojih zanimanja i preplavljujućih senzacija i utisaka, koje Sandra kao retko nežno biće oseća do granica praska, dobila je nagon da crta. Njen crtež je iskusan, čist i iskren. Ona komponuje linije i oblike u potrazi za estetskim savršenstvom, ali u tom savršenstvu skrivena je moćna poruka, u bukvalnom smislu te reči. 

O svom radu autroka je rekla : "Crteži nastaju kao vrsta (auto)terapije i meditacije, vizuelnog dnevnika. Rasklopljeno, otvoreno srce je ishodište ranjivosti. Umesto bežanja od ranjivosti u nju se uranja. Kako bi se ona preživela, neophodna je ogromna količina nežnosti (prema sebi i prema svetu) koja ne sme biti shvaćena kao slabost, već, naprotiv - kao jedini mogući način preživljavanja. 

Izložbu čine i crteži većeg formata, kao i serija od tri veza na slikarskom platnu. Crtež olovkom i drvenom bojicom ovde su zamenili igla i konac, kao tradicionalno ženski alat, ali i sredstvo (emocionalne) reparacije i zaceljivanja.

Izložba će trajati do 15. decembra.  Podeli vest