Obecani-prostori-Ivan-Markovic-1.jpg
Ivan Marković

Ivan Marković

Umetnički program

VIZUELNO ISTRAŽIVANJE ELEMENATA I TRAGOVA DRASTIČNIH TRANSFORMACIJA! Nova izložba Ivana Markovića

09.12.2022.

VIZUELNO ISTRAŽIVANJE ELEMENATA I TRAGOVA DRASTIČNIH TRANSFORMACIJA! Nova izložba Ivana Markovića
Veličina Slova

Izložba Obećani prostori autora Ivana Markovića biće postavljena od 13. do 25. decembra 2022. godine u Galeriji Doma omladine Beograda. Svečano otvaranje je zakazno za 13. decembar u 19 časova.

Gde se održava

Galerija Doma omladine Beograd


Kada se održava

13 - 25. decembra


Višemedijska instalacija “Obećani Prostori” predstavlja vizuelno istraživanje elemenata i tragova drastičnih transformacija gradskih i prirodnih sredina, koje nastaju pri izgradnji velikih, luksuznih arhitektonskih kompleksa. Širom bilborda i dugačkih ograda gradilišta, na fotorealističnim digitalnim slikama, ozidana elitna naselja reklamiraju se kao privatna utopija i ideal porodičnog doma.

Ovakvi investitorski projekti predstavljaju prostorno otelotvorenje društveno-ekonomske segregacije i skoro uvek su izvan dometa ljudi koji ih izgrađuju. Radnici materijalizuju render, izgrađuju iluziju koja nije njima namenjena. “Obećani prostori” izoluje prostorne i vremenske fragmente procesa nastajanja ovakve arhitekture, počev od brisanih prostora, preko idiličnih simulacija prostora do njihove realizacije, koja nikad u potpunosti ne odgovara obećanoj slici.

Obecani-Prostori-Ivan-Markovic.jpg
Ivan Marković

 Ivan Marković je filmski autor, snimatelj i vizuelni umetnik rođen u Beogradu. Diplomirao kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2012, a 2019. završio master studije filma na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Za video radove i fotografije osvojio nagradu Erste Fondacije za Najboljeg vizuelnog umetnika 2014, a 2015. je učestvovao na Berlinale Talent kampusu. Tokom prethodnih nekoliko godina, radio kao direktor fotografije na više dugometražnih filmova koji su premijerno prikazivani na festivalima u Berlinu, Veneciji, Lokarnu i Roterdamu.

Podeli vest