Rančičeva kuća, unutrašnjost.JPG
Rančićeva kuća
promo

Rančićeva kuća
promo

Umetnički program

UNIKATI U PROSTORU SA VEKOVNOM TRADICIJOM: Posetite novogodišnju izložbu umetnina u Rančićevoj kući

20.12.2022.

UNIKATI U PROSTORU SA VEKOVNOM TRADICIJOM: Posetite novogodišnju izložbu umetnina u Rančićevoj kući
Veličina Slova

Tradicionalna praznična izložba „Varoški salon“ u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka, autentičnom varoškom domu, biće svečano otvorena u petak 23. decembra u 18 časova. Novogodišnja grupna postavka okuplja preko 40 stvaralaca širom Srbije i predstavlja brojne i raznovrsne radove likovne i primenjene umetnosti.

Gde se održava

Centar za kulturu Grocka


Kada se održava

23. decembar u 18 časova


Postavka u galeriji Rančićeve kuće, zaštićenog kulturnog dobra i starog varoškog doma Grocke i Srbije, obuhvata dela likovne i primenjene umetnosti, pružajući priliku posetiocima i publici da se susretnu sa unikatnim predmetom ili detaljem - koji su rad slikara, vajara, ili pak umetničkog zanatlije. Izložba je osmišljena u prazničnom duhu radosti i darivanja, kao vid podrške radu umetnika i stvaralačkoj sceni. Prodajnog je karaktera i dostupna za ljubitelje umetnosti do 20. januara 2023. godine.

„Varoški salon“ izlaže bogatu postavku umetničkih dela u raznovrsnim tehnikama kao što su akvarel, ulje na platnu, pastel, grafika, crtež, kombinovane tehnike, ikone na drvetu, fotografije, dizajnirani nakit od srebra i kombinovanih materijala, modelovane odevne predmete od kože, vune i tekstila – tašne, kape, beretke, ručno izrađene drvene igračke…

Prilikom predstavljanja izložbe nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke. Postavku će otvoriti istoričarka umetnosti Zorica Atić, autorka koncepta izložbe.

* Rančićeva kuća: Nezaboravnu atmosferu izložbi daruje i autentični galerijski prostor varoške Rančićeve kuće koji odiše vanvremenskim skladom, i vekovnom tradicijom. Rančićeva kuća u Grockoj, spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju, građena je pre više od dva veka i predstavlja jednu od najvrednijih kuća narodnog graditeljstva na području Grada Beograda. Pripadala je porodici Rančić, a danas u njoj stanuje ustanova kulture opštine Grocka. Topli varoški dom okružuje i negovana, uređena bašta gde se održavaju kulturni događaji i letnje manifestacije.

Podeli vest