2. Aleksander Litkin Alexander Lytkin City_Under_the_Bridge (002).jpg
Alexander Lytkin City Under the Bridge
Aleksander Litkin

Alexander Lytkin City Under the Bridge
Aleksander Litkin

Umetnički program

TREĆE MEĐUNARODNO BIJENALE DVA VEKA STARE TEHNIKE! Odnos magičnog trojstva u UK Parobrod

16.12.2022.

TREĆE MEĐUNARODNO BIJENALE DVA VEKA STARE TEHNIKE! Odnos magičnog trojstva u UK Parobrod
Veličina Slova

Treće međunarodno bijenale litografije biće održano u Beogradu, od 17. decembra do 14. januara 2023. godine, u Ustanovi kulture "Parobrod". Otvaranje izložbe je predviđeno za subotu 17. decembar, u 20 časova.

Gde se održava

UK Parobrod


Kada se održava

17. decembar - 14. januar


Na konkurs za izlaganje na Trećem međunarodnom bijenalu litografije, prijavilo se 54. umetnika/ca iz 18.država. Na Bijenalu će biti izložene grafike 30 autora iz 15 zemalja (11 evropskih, kao i Meksika, Japana, Indije i Kine).

Nešto više od dva veka stara tehnika, zapravo, slučajno otkriće Alojza Zenefeldera (1771-1834), nemačkog dramskog pisca, grafička je tehnika ravne štampe. Za nanošenje crteža i nabojavanje, koristi se kamena matrica, te i naziv tehnike – litografija potiče od grčkih reči lithos –,,kamen” i graphein – ,,pisati”. U istoriju litografije upisali su se svojim delima mnogi čuveni evropski umetnici poput: Žana Ogista Dominika Engra , Teodora Žerikoa, Ežena Delakroe, Franciska Goje, Onorea Domijea, kasnije i moderni umetnici, kao Tuluz-Lotrek i drugi, a danas pratimo njen razvoj na svetskoj sceni i izuzetan doprinos pojedinih autora.

9. Fedor Surmelev (002).jpg
Fedor Surmelev

Beogradsko Međunarodno bijenale litografije sa već formiranom kolekcijom radova –poklona autora, jeste svetla tačka ,,lanca” stvaralaštva, koji iznova odražava brojne i raznolike odnose onog, takoreći, magičnog trojstva: kreator – posmatrač – delo, povezujući litografe među sobom. Bijenale kao svetionik u našem vremenu, a sve to na planetarnoj mapi umetnosti, odnosno, kulture.

Na otvaranju Bijenala, biće dodeljene 3 nagrade i 4 pohvale za najuspešnije radove, prema oceni međunarodnog žirija u sastavu: mr Breda Škrjanec, istoričarka umetnosti, Ljubica Jelisavac-Katić, istoričarka umetnosti, Marija Ristić, istoričarka umetnosti, mr Bojan Bikić, grafičar i dr Marko Kalezič, grafičar.

28. Serena Smit Serena Smith. Arabesque. Hand coloured stone lithograph (002).jpg
Serena Smith, Arabesque Hand coloured stone lithograph
Serena Smit

Podeli vest