Đurđa Sivački, Mountain view - longing , Pogled na planine - čežnja, 2021-2022, ulje na platnu, 180x200 cm,..JPG
Đurđa Sivački, Mountain view - longing , Pogled na planine - čežnja, 2021-2022, ulje na platnu
Đurđa Sivački

Đurđa Sivački, Mountain view - longing , Pogled na planine - čežnja, 2021-2022, ulje na platnu
Đurđa Sivački

Umetnički program

PREISPITIVANJE LIKOVNIH TRADICIJA I KORIŠĆENJE ISKUSTAVA IZ ISTORIJE MODERNE I POSTMODERNE UMETNOSTI! Tradicionalna manifestacija - 35. Čukarički likovni salon

21.12.2022.

PREISPITIVANJE LIKOVNIH TRADICIJA I KORIŠĆENJE ISKUSTAVA IZ ISTORIJE MODERNE I POSTMODERNE UMETNOSTI! Tradicionalna manifestacija - 35. Čukarički likovni salon
Veličina Slova

U četvrtak, 22. decembra sa početkom u 19 časova, u Galeriji `73 biće otvoren 35. Čukarički likovni salon, tradicionalna umetnička manifestacija ove galerije koja se održava već duže od tri decenije. Namera organizatora ove izložbe jeste da jedanput godišnje okupi odabrane likovne umetnike.

Gde se održava

Galerija `73


Kada se održava

22. decembar - 10. januar


Kao i prethodnih godina, umetnici izlažu po pozivu članova Umetničkog saveta galerije, ove godine njih 22. Poziv da izlažu na ovogodišnjem Salonu dobili su: Marko Vukša, Kamerni trio (Elizabeta Matorkić Bisenić, Lidija Uzelac, Miron Mutaović), Žolt Kovač, Radmila Lizdek, Vladan Ljubinković, Aleksandra Marić, Borjana Mrđa, Milorad Panić, Saša Pančić, Dušan Petrović, Rajko Popivoda, Dragan Rajšić, Tamara Rakić, Jovan I Rakidžić, Kristina Ristić, Đurđa Sivački, Daniela Fulgosi, Ana Cerović, Đorđe Čpajak i Miloš Šarić.

Tamara Rakić, Mirni protest-zatišje pred buru, 2022, bojeni aluminijum, klirit, 115x48x48 cm-.png
Tamara Rakić, Mirni protest-zatišje pred buru, 2022, bojeni aluminijum, klirit
Tamara Rakić

 „Svaka izložba formirana na ovaj način, bez zadate osnovne teme ili slogana, svojevrsni je izazov za same umetnike da osvetle određene pojave i kretanja vitalnog organizma likovne umetnosti. Stilska, idejna i formalna raznolikost izloženih dela predstavlja osnovu za poređenja i zaključke. Umetnici se fokusiraju na različite aspekte likovnog stvaralaštva, koji oslikavaju i zbivanja u društvu. Oni na ovoj postavci razvijaju sopstvene vizuelne estetike, a njihova dela su odabrana na osnovu umetničkog kvaliteta i mogućnosti interpretiranja na različitim nivoima i sa novim vizuelnim narativom. Preispitivanje likovnih tradicija i korišćenje iskustava iz istorije moderne i postmoderne umetnosti možda su niti koja povezuju na prvi pogled prilično različite umetničke ličnosti“ (Izvod iz teksta za katalog, Natalija Cerović - istoričar umetnosti)

Žolt Kovač, Bez naziva (Iz serije Povratak glupih slika), 2022, boja u spreju na platnu, 200h200 cm.jpg
Žolt Kovač, Bez naziva (Iz serije Povratak glupih slika), 2022, boja u spreju na platnu
Žolt Kovač

I ove godine Galerija `73 uz podršku Gradske opštine Čukarica dodeljuje nagradu koja nosi naziv “Poleksija Todorović”, a koja će biti dodeljena autoru najboljeg izloženog rada na Salonu, po oceni stručnog žirija. Kao jedna od prvih slikarki u srpskoj sredini, Poleksija Todorović je učestvovala u osnivanju Srpskog umetničkog udruženja, u aktivnostima Beogradskog ženskog društva, zatim i u pedagoškom radu, kao profesorka crtanja na Višoj ženskoj školi. U Poleksijinom doprinosu razvoju kulturnog života naše sredine u drugoj polovini 19. veka, pronalazimo važne razloge za baštinjenje njenog lika i dela, negovanjem sećanja na umetnicu.

Izložba će biti otvorena do 10. januara 2023. godine.

Podeli vest