Kaufmann House, 160x110cm akrilik na platnu (1).jpeg
Kaufmann House, 160x110cm akrilik na platnu
Luka Tripković

Kaufmann House, 160x110cm akrilik na platnu
Luka Tripković

Umetnički program

DOPUSTITE SEBI DA IMATE NEKI STVARNO DIVAN SAN! Nova izložba Luke Tripković

13.01.2023.

DOPUSTITE SEBI DA IMATE NEKI STVARNO DIVAN SAN! Nova izložba Luke Tripković
Veličina Slova

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 17. januara u 19 časova biće otvorena izložba "Mora da je bio neki stvarno divan san" Luke Tripkovića, koja će trajati sve do 4. februara.

Kada se održava

17. januar - 4. februara


Ideja kalifornijske kuće nije upisana u sliku kalifornijske kuće, kao što ni palma u dvorištu kalifornijske kuće nije upisana u ideju palme ispred kalifornijske kuće, jer ideje pripadaju idealnom poretku i dovršenim značenjima, dok se slike suprotstavljaju idealnom poretku bića i hijerahijskom poretku stvarnosti. Upravo nas time izazivaju slike Luke Tripkovića. Geometrija i geometrijski oblici, zbog toga, svojevrsne su šifre koje nas pozivaju na tumačenje iz kojeg je isključeno naše znanje geometrije, a uglovi i perspektive nisu tu da bi nas, svojom geometrijskom neumoljivošću, uputili na stvarnost ideja koje bi, verujemo, slici morale da prethode - kalifornijske kuće nastale su krajem četrdesetih godina dvadesetog veka kao socijalni projekat za jeftino, a udobno stanovanje - već da bi nam ponudili odgonetku slike u istom pokretu u kojem nam, umesto poznatih prizora, nude šifre. U šifri se nalazi njena odgonetka.

Lottery, 150x80 cm, krilik na platnu (1).jpg
Lottery, 150x80 cm, krilik na platnu
Luka Tripković

Luka Tripković rođen je 1989. godine u Valjevu. Diplomirao je i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je zaposlen na istom fakultetu. Objavio je dva romana koji su zapaženi od strane NIN-ovog žirija, a tekstovi su mu objavljivani u Nedeljniku, francuskom L'OBS , američkom Newsweek. Povremeno piše za nedeljnik Vreme. Radovi mu se nalaze u privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Edris House, 150x150cm, akrilik na platnu (1).png
Edris House, 150x150cm, akrilik na platnu
Luka Tripković

Izložba će biti otvorena do 4. februara, radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

Podeli vest