Ilija Šobajić, crtež Megdan.jpg
Megdan
Ilija Šobajić

Megdan
Ilija Šobajić

Umetnički program

PREMDA DIJAMETRALNO SUPROTNIH PROPOZICIJA, JEDNAKO SU BILI NEPOKOLEBLJIVI I BESKOMPROMISNI! Izložba povezivanja Petra Lubarde i Ilije Šobajića

16.01.2023.

PREMDA DIJAMETRALNO SUPROTNIH PROPOZICIJA, JEDNAKO SU BILI NEPOKOLEBLJIVI I BESKOMPROMISNI! Izložba povezivanja Petra Lubarde i Ilije Šobajića
Veličina Slova

Kuća legata i JU Muzeji i galerije – Nikšić pozivaju vas na svečano otvaranje izložbe „Korespondencije: crteži Ilije Šobajića”, koja će biti upriličena u četvrtak, 19. januara, sa početkom u 13 časova, u Legatu Petra Lubarde (Iličićeva 1).

Gde se održava

Kuća Legata


Kada se održava

19. januar - 29. mart


Na izložbi će biti predstavljeno 20 crteža manjeg i srednjeg formata iz različitih faza stvaralaštva Ilije Šobajića – od akademskih studija do poznih radova.

Ideja povezivanja Petra Lubarde i Ilije Šobajića leži u činjenici da je Petar Lubarda za vreme svog boravka na beogradskoj Umetničkoj školi, bio učenik Ilije Šobajića na predmetu večernji akt. Međutim relacija se ne ogleda samo u toj ravni profesor – učenik. Iako je generacijski jaz između ova dva stvaraoca uslovio nepremostive razlike u pristupu, doživljaju i interpretaciji umetnosti, postoje određene komponente koje spajaju ova dva montanjara.

Ilija Šobajić, crtež Direktor Bečke akademije.jpg
Direktor Bečke akademije
Ilija Šobajić

 Premda dijametralno suprotnih propozicija, jednako su bili nepokolebljivi i beskompromisni. Šobajić, crtač vešte i mirne ruke, akademsko-klasičarske provenijencije, i Lubarda ekspresionist duboke slikarske promišljenosti, veoma bogate poetike, idejno-tematski su bliži neko što se to da naslutiti. Duhovna podloga oba stvaraoca prožeta je Crnom Gorom, preciznije njenom geografijom, istorijom, legendom i poezijom. Šobajić nam upotpunjuje sliku o Lubardi, o poreklu njegove poetičnosti tj. njegove misaone orijentisanosti. 

Ilija Šobajić, crtež Muški akt.jpg
Muški akt
Ilija Šobajić

Crteži Ilije Šobajića biće izloženi u Legatu Petra Lubarde do 29. marta, a posetioce u ovom periodu očekuju i stručna vođenja kroz izložbu.

Autor izložbe je Luka Đukanović, istoričar umetnosti–kustos.

Podeli vest