Sara Markovic - ‘‘Simfonija u plavom‘‘.jpg
Simfonija u plavom
Sara Marković

Simfonija u plavom
Sara Marković

Umetnički program

ONA PREDVODI GOVOR MLADE GENERACIJE, ILUSTRATIVNIM PRIKAZOM RENESANSNOG REALIZMA: Prva izložba talentovane mlade umetnice u DOB-u

17.01.2023.

ONA PREDVODI GOVOR MLADE GENERACIJE, ILUSTRATIVNIM PRIKAZOM RENESANSNOG REALIZMA: Prva izložba talentovane mlade umetnice u DOB-u
Veličina Slova

Prva izložba Sare Marković "Simfonija stvaranja" u Galeriji Doma omladine Beograda ima svoje svečano otvaranje 17. januara sa početkom u 19 časova. Posetioci će imati prilike da ovu postavku pogledaju od 17. do 29. januara 2023.

Gde se održava

Galerija Doma omladine Beograda


Kada se održava

17 - 29. januara


U Sari Marković živi jedan renesansni majstor, bilo da drži četkicu, pero, flomaster ili digitalnu olovku, koji dobro gradi izraz koji je prepoznatljiv u svim vremenima. Ona predvodi govor mlade generacije, ilustrativnim prikazom renesansnog realizma, vodeći unutrašnji izraz ka savremenoj umetnosti.

Iskreno se radujem njenoj prvoj izložbi, i verujem da je pred njom svetla budućnost, jer ova mlada umetnica sa svojim stavom u umetnosti, ispunjava samo najviše standarde koje sama sebi postavlja.

Bojan Savić, akademski slikar

 Sarini crteži su baza za njene slike, puni crno-belih kontrasta, bogati detaljima, kompozicijski uredni, stilizovani nalik japanskih “manga” koje su jedna od inspiracija za njen rad. Tema crteža su realni portreti i figure koje umetnica pozicionira u jedan svet prepun mašte, i od njih pravi bića sa mitološkim neofantastičnim motivima. Osnažuje ih i daje im slobodu da se kreću u linearnom prostoru gde konstruiše vitraže, razne ornamente, rozete i druge magične detalje.

Sara Markovic - ''Luminous''.jpg
Luminous
Sara Marković

Sarine slike odlikuje snažni, estetsko privlačni izgled figura koje kroz energične palete boja postaju nesvakidašnje poput likova iz bajke. Motivi koji se repetitivno pojavljuju kroz slike (plavetnilo vode, karmin-crvene ruže) su naizgled uobičajeni motivi iz svakodnevnog života koje ona transponuje živopisnim pokretima četkice. Gradi svoje scene ilustrujući svoj unutrašnji svet, crta i slika do poslednjeg detalja, daje platnu harmoniju, u bojama i u kompoziciji.

Sara Markovic - ’’The girl in the dream’’.jpg
The girl in the dream
Sara Marković

Sara Marković (1999, Beograd) završila je srednju umetničku školu “Tehnoart Beograd“. Diplomirala je 2022. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek Primenjeno slikarstvo. Trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Tokom studija dobila je nagradu “Krsta Andrejević“ za najbolje izveden rad iz oblasti primenjenog slikarstva. Tokom studija učestvovala je na više grupnih izložbi. Osmislila je idejni crtež i učestvovala u oslikavanju murala OŠ “Lazar Savatić” u Zemunu 2022. godine.

Podeli vest