Vesna Matijevic model.jpg
Vesna Mijatović

Vesna Mijatović

Umetnički program

KONZUMACIJA KULTURNOG NASLEĐA I TRADICIONALNIH KOSTIMA NA NOV NAČIN! Tradicija kao inspiracija izložbe "Belo na belo"!

17.01.2023.

KONZUMACIJA KULTURNOG NASLEĐA I TRADICIONALNIH KOSTIMA NA NOV NAČIN! Tradicija kao inspiracija izložbe "Belo na belo"!
Veličina Slova

Svečano otvaranje izložbe modela "Belo na belo - Tradicija kao inspiracija" u kreacijama Dragane Nikolajević i Vesne Matijević u četvratak 19. januar sa početkom u 19 časova u Maloj galeriji ULUPUDS, koja će trajati do 28. januara.

Gde se održava

Mala galerija ULUPUDS


Kada se održava

19 - 28. januara


Savremeni koncept umetničkog rada bazira se na istraživanju prošlosti i povezivanju sa sadašnjim trenutkom, a sve u cilju pronalaženja novih rešenja u konstrukciji i umetničkom pristupu. Reinterpretacija kulturnog nasleđa ima za cilj očuvanje tradicije koja je od ključnog značaja za razvoj umetnosti.

Tradicija kao inspiracija je u osnovi koncepta izložbe "Belo na belo". Ona se može prezentovati kroz razne umetničke forme, a autorke su izabrale da to bude u domenu modnog dizajna. Početna ideja proizašla je iz potrebe da se tradicionalni kostim pretoči u savremeni odevni predmet i da se na taj način naše kulturno nasleđe približi publici i konzumira na nov način.

Dragana_Nikolajevic.jpg
Model Dragane Nikolajević

Istraživački rad počinje u tradicionalnom kostimu naroda Vojvodine. Obe autorke svoje poreklo vezuju za ovaj deo Srbije, odakle i interesovanje za te kostime. Nove mogućnosti i savremena rešenja su u osnovi koncepta ove izložbe. Sam kostim, ornamenti i motivi su prilagođeni vremenu u kojem živimo. To je zahtevna faza rekonstrukcije, kako bi se tradicionalni elementi preveli u savremene modne detalje i odevne predmete.

Autorke su spontano došle do zajedničke teme, ali je svaka na svoj način interpretirala tradicionalni kostim. Spoj umetnosti, tradicije i savremenog kostima su ključne reči kojima su se autorke vodile kroz projekat "Belo na belo".

Vesna_Matijevic_skica.jpg
Skica Vesne Matijević

Podeli vest