milija-pavicevic-kcb.jpg
Rad Milije Pavićević
promo KCB

Rad Milije Pavićević
promo KCB

Umetnički program

ŠTA JE UŽIVANJE I KAKVO JE NJEGOVO MESTO U DANAŠNJEM SVETU KOJIM VLADA NOVAC: Izložba „Od/Do UŽIVANJA" iz ciklusa „Kritičari su izabrali" u Galeriji KCB-a

25.01.2023.

ŠTA JE UŽIVANJE I KAKVO JE NJEGOVO MESTO U DANAŠNJEM SVETU KOJIM VLADA NOVAC: Izložba „Od/Do UŽIVANJA" iz ciklusa „Kritičari su izabrali" u Galeriji KCB-a
Veličina Slova

U ciklusu „Kritičari su izabrali" – tradicionalnoj izložbi koja se kao recepcija kritičara savremene vizuelne umetnosti u Likovnoj galeriji kontinuirano organizuje od 1967. godine – Maja Stanković, istoričarka umetnosti i dobitnica Nagrade Lazar Trifunović za 2018. godinu, priredila je aktuelnu izložbu „Od/Do UŽIVANJA" za 2023.

Gde se održava

Galerija kulutrnog centra Beograda


Kada se održava

5. mart


Šta je danas uživanje? Kakva je njegova veza sa kapitalističkim formacijama moći, proizvodnjom i razmenom dobara? Gde je uživanje u svetu algoritamski produkovanih potreba, generisanih želja i klišeiziranih načina za njihovo zadovoljenje? Da li je uživanje hemijska reakcija, komunikacija u mozgu koja se odvija između dva ili više transmitera sa ili bez dodatnih stimulansa? Da li je uživanje relikt prošlosti, recidiv prosvetiteljskih i humanističkih vrednosti i uverenja koji su, danas, u posthumanoj i postprodukovanoj stvarnosti, izlišni? Da li je banalno, glupo i suvišno govoriti o uživanju u svetu u kojem je profit jedina vrednost koja se ne dovodi u pitanje? Da li je uživanje odvojeno od mišljenja ili je uslov za pokretanje mišljenja? Ili je uživanje pokretačka snaga za oslobađanje od zatečenog frejminga i kreativni potencijal koji se jedini može suprotstaviti retrogradnim narativima, destruktivnim silama i neoliberalnom ludilu? „Postoji li drugo ‘uživanje’ osim moćnog, dominantnog, erektilnog?” (Malabu) Ili je uživanje – uživanje u dominaciji? Da li je moguće govoriti o uživanju izvan dominacije? Ili je samo uživanje moć? Sva ova pitanja navodi autorka izložbe u tekstu kataloga. 

Umetnici koji izlažu su iz grupe VKS (Vokalno-kustoski sindrom), Dragana Žarevac, Neša Paripović, Milija Pavićević, Emilija Terzić, Predrag Terzić, Jovan Čekić, Zorica Čolić.

Podeli vest