3. Mrtva priroda sa cvecem i lubenicom, ulje na platnu,120x140, 2022..jpg
Mrtva priroda sa cvećem i lubenicom, ulje na platnu
Petar Đorđević

Mrtva priroda sa cvećem i lubenicom, ulje na platnu
Petar Đorđević

Umetnički program

MRTVA PRIRODA OKUPANA SVETLOŠĆU I BOJAMA! Izložba slika „Mrtva priroda. Slika jednog ugla“ u Galeriji `73

26.01.2023.

MRTVA PRIRODA OKUPANA SVETLOŠĆU I BOJAMA! Izložba slika „Mrtva priroda. Slika jednog ugla“ u Galeriji `73
Veličina Slova

Izložba slika „Mrtva priroda. Slika jednog ugla“, autora Petra Đorđevića, biće otvorena u četvrtak, 26. januara u 19 časova u Galeriji `73.

Gde se održava

Galerija `73


Kada se održava

26. januar - 7. februar


Petar Đorđević rođen je 1986. godine u Ivanjici. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2012. godine na odseku za slikarstvo u klasi profesora Slobodana Roksandića. Doktorski umetnički projekat pod nazivom Mogućnosti likovnog iščitavanja kičmenog stuba, odbranio 2019. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi na FLU u Beogradu kao docent na predmetu Plastična anatomija. Član ULUS-a i Kluba anatomskih crtača Balkana. Dobitnik nagrade za crtež na FLU 2008. Aktivno izlagao u zemlji i inostranstvu. Do sada održao pet samostalnih i učestvovao na preko dvadeset grupnih izložbi.

6. Makovi, ulje na platnu, 120x140, 2022..jpg
Makovi, ulje na platnu
Petar Đorđević

Slikarski opredeljen, crtački izuzetno talentovan Petar Đorđević se na svim poljima drži već jasnog i pozicioniranog puta. Da otkriva nova staništa, umetničke avanture, inoviranje vizuelne ideje i tehničko-tehnološkog postupka nije primarni cilj ovog umetnika.

Nastavljajući tradiciju, brojnih velikih umetnika, svoj slikarski put pronalazi na tragu ipmresionista, postimpresionista, ali i nekih domaćih velikih autora čije delo zrači velikom svetlošću. Nežni dodir umetnosti dalekog istoka omogućio je igru oslikanih pasaža bez jakog osenčenja, dok je klizač jačine boje pomeren do maksimuma. Puna pastuoznost nanete boje skoro da vaja oblike u punoj plastici, dok slike okupane svetlošću i bojama zrače zapitanošću, blagom setom ali i nežnim optimizmom. 

4. Mrtva priroda, ulje na platnu, 180x160, 2022..jpg
Mrtva priroda, ulje na platnu
Petar Đorđević

Izložba će trajati do 7. februara.

Podeli vest