Jelena Vucic - Uroboros.jpg
Uroboros
Jelena Vučić

Uroboros
Jelena Vučić

Umetnički program

MATERIČNI ORGAN DOBIJA JEDINI „IZLAZ“ U VIDU RADA: Izložba “S one strane nevidljivog” umetnice Jelene Vučić

30.01.2023.

MATERIČNI ORGAN DOBIJA JEDINI „IZLAZ“ U VIDU RADA: Izložba “S one strane nevidljivog” umetnice Jelene Vučić
Veličina Slova

Od 31. januara do 12. februara u Galeriji Doma omladine Beograda izložba “S one strane nevidljivog” umetnice Jelene Vučić. Svečano otvaranje je 31. januara sa početkom u 19 časova.

Gde se održava

Galerija Doma omladine Beograda


Kada se održava

31. januar - 12. februar


Umetnica Jelena Vučić izložbom “S one strane nevidljivog” nastoji da izložbeni prostor označi kao materični organ. Unutar galerijskog prostora otkriva se čitav jedan novi svet zatamnjen, opskuran i dramatičan u odnosu na spoljašnjost. Crteži endometrijumskog tkiva oživljavaju zidove pulsirajući čitavom njegovom dužinom. Zatvoren i zaštićen od spoljašnjih uticaja, podseća nas na prvorodni prostor materice.

Jelena Vucic - Ni iznutra ni spolja.jpg
Ni iznutra ni spolja
Jelena Vučić

Kao što je trudno telo u stalnoj razmeni između majke i deteta, ne samo telesno, nego i duhovno, tako isto možemo shvatiti i galerijski prostor koji je u stalnoj razmeni između publike i ideja, izloženih dela koja se u njemu nalaze – iskustvo duhovnog i intelektualnog karaktera.

Jelena Vučić (1994, Banja Luka) diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 2017. godine, smer- slikarstvo. Master studije završila je na istoimenom fakultetu. Bavi se istraživanjem i izražavanjem putem: video umetnosti, performansa, slikarstva, animacije i instalacije. Dobitnica je više nagrada.

Zvukovi iz animacije, te digitalizovani otkucaji srca autorke dodatno naglašavaju materičnu skučenost. Fuzija zvukova povećava gustinu unutrašnjosti galerije naspram njene spoljašnjosti, jednako kao što je i uterus viskozan i ljepljiv prema opisima teoretičarke Meri Daglas. Prisustvo tijela djeluje kao upad, ali gledalac nije eliminisan, on je, štaviše, uključen i uljepljen u diskurse izložene ćeline te tako zauzima poziciju ubrzanog razvoja fetusa.

Jelena Vučić, master slikarstva

Ovaj materični organ dobija jedini „izlaz“ u vidu rada „Usud“ koji polazi iz zida i kao truba najavljuje dolazak novog života ili bi možda više odgovaralo reći da zjapi u prostoru uvlačeći nas u ono što se krije s druge strane zida galerije, u nevidljivo i transcendentno.

Izlozba Jelena Vucic - Galerija DOB.jpg
promo

Podeli vest