portrait_bp copy.jpg
Boris Podreka, arhitekta
promo

Boris Podreka, arhitekta
promo

Umetnički program

IZLOŽBA PODREKA „ARHIKULTURA“ PREDSTAVLJA JEDNOG OD NAJVEĆIH SAVREMENIKA U OBLASTI ARHITEKTURE: Pogledajte njegova ostvarenja, ali i dela primenjene i likovne umetnosti

31.01.2023.

IZLOŽBA PODREKA „ARHIKULTURA“ PREDSTAVLJA JEDNOG OD NAJVEĆIH SAVREMENIKA U OBLASTI ARHITEKTURE: Pogledajte njegova ostvarenja, ali i dela primenjene i likovne umetnosti
Veličina Slova

Muzej primenjene umetnosti u saradnji sa Ambasadom Austrije i Austrijskim kulturnim formumom; Ambasadom Italije i Italijanskim insitituom za kulturu; Ambasadom Slovenije; Italijanskim institutom za kulturu priredio je izložbu o jednom od najplodonosnijih savremenih arhitekata, Borisu Podreki, pod nazivom PODREKA „ARHIKULTURA“.

Gde se održava

Muzej primenjene umetnosti


Kada se održava

15. mart


Aktivnom arhitekti-umetniku stalo je do ostvarenja svojih projekata; i dok oni traju – ni on ne stari, kaže se u katalogu izložbe.


Beogradska izložba „Arhikultura“ profesora Borisa Podreke u Muzeju primenjene umetnosti, sastoji se, pre svega, od arhitektonskih rešenja, kako izvedenih tako i od onih koja to nisu. Takođe, Podreka će po prvi put beogradskoj publici pokazati i svoja likovna dela, kao i nekolicinu dela primenjene umetnosti, čiji je autor. Boris Podreka, arhitekta i umetnik, ponikao u Srednjoj Evropi baštini njenu istorijsku i umetničku tradiciju. Odrasta u višejezičnoj sredini i stvara u multikulturnom ambijentu na prostoru između Beograda i Ljubljane, Trsta i Venecije, Beča i Štutgarta. Parametri njegovog rada vuku korene iz teorije arhitekture Zempera, Bethera i Viole de Dika. Pod uticajem Vagnera i Plečnika, on tematizuje noseću konstrukciju i materijalnost, tehniku prostornih slojeva uči od Losa, a nematerijalne karakteristike svetlosti izučava tokom svojih dugih putovanja po Orijentu. Putem njemu svojstvene poetike razlika, tokom svog gotovo pet decenija
dugog arhitektonskog stvaralaštva, Podreka napreduje na svom potpuno ličnom putu koji se manifestuje kroz snagu izraza brojnih međunarodnih ostvarenja u osam evropskih država, kao i u Kini.

naslovna strana.jpg
promo

Arhitekta antropolog, kritičar i profesor rođen je 30.januara 1940. godine u Beogradu odakle je krenuo i stigao svuda. Sada, 2023. godine upravo na taj datum, beogradskoj publici se obraća izložbenom postavkom čija je okosnica arhitektrua. Pored arhitektonskih rešenja sa skorašnje bečke izložbe, kuriozitet postavke MPU biće predmeti primenjene umetnsoti, dok će se publika prvi put upoznati sa profesorom Podrekom kao slikarem. Osvajanje prostora zavisi od kretanja. Život kao na granici, od Beograda preko Ljubljane do Trsta, Venecije, Atine i Beča, stalnim kretanjima i otkrivanjima arhitektura je dobijala svoje karakteristike. U Atini, koju je upoznao zbog osvojenog međunarodnog takmičenja, je otkrio grad i prostorni eho, a u duši postao urbanista, navodi se u saopštenju Muzeja primenjenih umetosti.

Muzej primenjene umetnosti realizovao je ovu izložbu u saradnji sa Ambasadom Austrije i Austrijskim kulturnim formumom; Ambasadom Italije i Italijanskim insitituom za kulturu; Ambasadom Slovenije; Italijanskim institutom za kulturu i Wiener Städtische osiguranjem. Izložba je otovorena do 15. marta 2023. godine. 

Podeli vest