image005.jpg
promo

promo

Umetnički program

KAKO IZGLEDA KULTURNI ŽIVOT BEOGRADA U POSLEDNJIH PET GODINA: Značajna knjiga sadrži istraživanje i neobične podatke o našim navikama u kulturi

12.02.2023.

KAKO IZGLEDA KULTURNI ŽIVOT BEOGRADA U POSLEDNJIH PET GODINA: Značajna knjiga sadrži istraživanje i neobične podatke o našim navikama u kulturi
Veličina Slova

Šta to volimo i ne volimo u kulturi, koliko smo prisutni, kakva su nam kulturna interesovanja, navike i koliko smo spremni da potrošimo na kulturne sadržaje saznaćete u drugom izdanju najrelevantije statističke studije na temu posećenosti u kulturi – „Kulturna participacija građana Srbije“, istraživača Zaprokula Slobodana Mrđe i Marijane Milankov.

Gde se održava

Zaod za proučavanje kulturnog razvitka


Da li ste znali da su omiljene kulturne prakse naših sugrađana odlazak u bioskop, čitanje knjiga, gledanje filmova i odlazak u pozorište? Mali broj nas uživa u džezu i klasičnoj muzici, elektronskim knjigama, pa čak i bavljenju nekom umetničkom aktivnošću. Prema istraživanjima Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, jedine institucije kulture koja se bavi trendovima i potrebama građana u kulturi, tendencije u kulturi Srbije ipak imaju pozitivan predznak, premda nam pravi posao tek predstoji, posebno na planu digitalne kulture, inovativnosti i interaktivnosti, kao i povećanja redovne publike koja prati kulturne događaje, a koja po podacima iznosi nešto više od 5,6%. 

Sve ove podatke, ali i mnoge druge pronaći ćete u ovoj značajnoj knjizi utemeljenoj na anketnom empirijskom istraživanju na nacionalnom uzorku sa ciljem da se stekne uvid u strukturu kulturne participacije građana Srbije. Od planiranih 1.600 ipitanika, anketiran je 1.521 ispitanik, što je 95% realizacije uzoraka, a učestvovalo je 50 anketara iz sredina u kojima je vršeno ovo istraživanje.

Podeli vest