_Danas sam… Duboko uvrijeđena_ ulje na platnu_ 70x50cm_ 2021_.jpg
Danas sam... Duboko uvrijeđena, ulje na platnu, 2021.
Danijela Mihić

Danas sam... Duboko uvrijeđena, ulje na platnu, 2021.
Danijela Mihić

Umetnički program

BITNO MI JE DA SAM ,,SVOJA NA SVOME": Crteži i slike Aleksandre Kuzmanović i Danijele Mihić u Galeriji ’73

09.03.2023.

BITNO MI JE DA SAM ,,SVOJA NA SVOME": Crteži i slike Aleksandre Kuzmanović i Danijele Mihić u Galeriji ’73
Veličina Slova

Izložba crteža i slika “Koordinate” umetnica Aleksandre Kuzmanović i Danijele Mihić biće svečano otvorena u četvrtak 9. marta sa početkom u 19 časova u Galeriji 73.

Gde se održava

Galerija `73


Kada se održava

9 - 21. mart


Izložba „Koordinate“ Aleksandre Kuzmanović i Danijele Mihić objedinjuje zajedniče poetike i istraživanja ove dve mlade umetnice iz Banjaluke. Na izložbi će biti prikazani najnoviji radovi u kojima umetnice na neki način menjaju pozicije i polazišna mesta svojih istraživanja. Aleksandra iz enterijera prelazi u intimne privatne prostore, dok Danijela širi svoju figuralnost i prenosi narative u nove slikovne prostore i scene.

DSC_0020 (1).jpg
Aleksandra Kuzmanović

„Bitno mi je da sam ,,svoja na svome". Zanimaju me mjesta i stvari u kojima su vidljivi tragovi života. Ljudi, životinje, ruralni pejzaži (tragovi netaknutog života), ,,čovjekova mjesta", prostori, rituali (tradicija), i međusobni odnos svega toga. Generalno se izražavam u raznim tehnikama. U ovom ciklusu predstavljam svoju porodicu u intimnom, meni vrlo poznatom prostoru, gdje ih slikam kako rade radnje koje su uvijek radili: spavaju, odmaraju, rade, sjede.. i tako ih činim vječnim. Tema samih radove jeste itekako univerzalna, jer npr. na slici mog djeda gdje sjedi i gleda u nas, nije naslikan samo moj djed, već univerzalna djedovska ljubav prema unučetu. Na slici gdje moja baka razvija pitu, je naslikana baka koja svom unučetu, i ostaljim čeljadima priprema ručak, itd. Najveći sevap. Danijela i ja se bavimo društvom, nama bliskim, porodicom. U radovima rade radnje koje su specifične posebno na našu porodicu, a i podneblje. Obije smo zahvalne i srećne što smo odrasle u takvom društvu, koje je svakako uticalo na nas i našu umjetnost ovakvu kakva je“ reči su Aleksandre Kuzmanović.

_Danas sam… Gelsomina_ ulje na platnu_ 70x50cm_ 2021_.jpg
Danas sam... Gelsomina, ulje na platnu, 2021.
Danijela Mihić

Osnovna tema rada Danijele Mihić je želja za povezivanjem sa čovekom, odnosno društvom. U moru socijalno uslovljenih situacija,umetnica traga za istinom koja se krije ispod površine svih tih lica koja nose maske lažne hrabrosti, ponosa i gordosti. Figurativno slikarstvo, po njenim rečima, omogućava joj da na likovni način prikaže težinu i snagu života koju oseća ali teško nalazi reči da objasni, odnosno da konkretizuje svoju misao. U njenim portretima traži iskrenost i neisceniranost, odnosno njihovo stvarno stanje duha.

DSC_0028.jpg
Aleksandra Kuzmanović

Aleksandra Kuzmanović, rođena u Tesliću 1997. godine, gdje završava srednju školu 2015. godine. Iste godine upisuje Akademiju umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci, smjer slikarstvo. Prvu i drugu godinu pohađa u klasi prof. Svjetlane Salić Mitrović, dok je treću i četvrtu godinu završila u klasi prof. Borjane Mrđa. Od treće godine studija izlaže samostalno. Dobitnik je nekoliko nagrada u oblasti slikarstva. Živi i radi u Banjaluci.

_Danas sam… Moja majka_ ulje na platnu_ 70x50cm_ 2021_.jpg
Danas sam... Moja majka, ulje na platnu, 2021.
Danijela Mihić

Danijela Mihić je rođena 1997. godine u Banjoj Luci. 2020. godine diplomirala je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, odsjek slikarstvo. Živi i radi u Banjaluci.

Izložba će biti otvorena do 21. marta.

Podeli vest