Subotic Vanja, 2022, foto Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS copy.jpg
Subotić Vanja, 2022.
Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS

Subotić Vanja, 2022.
Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS

Umetnički program

POVEZIVANJE DVE KULTURNE METROPOLE: Otvaranje izložbe “Connecting the Future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije

09.03.2023.

POVEZIVANJE DVE KULTURNE METROPOLE: Otvaranje izložbe “Connecting the Future: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije
Veličina Slova

U četvrtak, 9. marta u 19 sati biće otvorena izložba „CONNECTING THE FUTURE: Mladi umetnici iz Srbije i Holandije” u Galeriji DOTS na Donjem Dorćolu.

Gde se održava

Galerija DOT


Kada se održava

9. mart - 6. maj


Uviđajući značaj interkulturalnih projekata u savremenom evropskom kontekstu, kustoski tim Galerije DOTS iz Beograda - Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, u saradnji sa Galerijom Žozilda da Konseisao iz Amsterdama i nezavisnom kustoskinjom Anoš Urbanke iz Amsterdama, osmislio je i inicirao projekat CONNECTING THE FUTURE u čijem fokusu je osmoro mladih talentovanih umetnika iz Srbije i Holandije. Za dizajn izložbe, kao i dizajn kataloga, je zadužena Isidora M. Nikolić.

Stojic Lazar 2022, foto Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS.JPG
Stojić Lazar, 2022.
Kolekcija Humanitarne fondacije DOTS

U selekciji iz Srbije učestvuju umetnici Bogdan Đukanović, Lena Milovanović, Lazar Stojić i Vanja Subotić koji su deo Young Art Programa Humanitarne fondacije DOTS, osnivača istoimene galerije. Young Art Program se već više od godinu dana bavi podsticanjem, promovisanjem i finansiranjem stvaralaštva mladih umetnika. Većina radova koji će biti izloženi su deo zbirke Fondacije.

Uspostavljanjem umetničkog dijaloga između umetnika iz Srbije i umetnika iz Holandije – Džulijet Altonen, Kaspar Dejong, Ruben Raven i Jope Venema, učesnici projekta dobijaju mogućnost da u svojoj najranijoj stvaralačkoj fazi budu predstavljeni publici van svojih državnih granica, a time i novoj, drugačijoj interpretaciji. Ideja projekta da kroz uvid u sličnosti i različitosti misli i kreativnog rada bude podsticaj za otvorenost, kreativnost, demokratizaciju njihovog daljeg umetničkog rada.

Grupna izložba CONNECTING THE FUTURE, koja kroz predstavljanje savremene umetničke prakse tek formiranih umetnika, sugeriše povezivanje dva grada, dve kulturne metropole - Amsterdama i Beograda, ima za cilj da tokom 2023. godine bude prikazana u oba grada, u izložbenim prostorima obe partnerske galerije.

Vizual Connecting the future 1.jpg
promo

Izložba u Galeriji DOTS biće otvorena do 6. maja.

Podeli vest